Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása


A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2001. október 25-én (20. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 403

[…] állapotban marad (termék, göngyöleg, közvetített szolgáltatás), bár értéke változhat. Az új Szt. hivatkozott előírásából egyértelműen következik, hogy az ételek előállításához felhasznált vásárolt anyagok nem minősülnek kereskedelmi árunak, hiszen azokat nem változatlan formában értékesítik, azokat az ételek előállításához, a vendéglátó tevékenységhez felhasználják. (Ezért nem az eladott áruk beszerzési értékeként kell felhasználásukat elszámolni, hanem anyagköltségként!) Téves az a minősítés, […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.