Munkahelyi étkeztetés
Kérdés
Tekinthető-e munkahelyi étkeztetésnek, ha egy pékséget is üzemeltető vállalkozás a dolgozók egy meghatározott körének a saját pékségében előállított termékekből juttat napi 200 Ft önköltségi értéken? Mi legyen a minimális dokumentálása ennek? Juttathat-e a dolgozók egy másik körének ugyanilyen értékben a saját konyháról (ez másik telephely) melegétkeztetést, vagy egységesnek kell lennie? Hogyan történik a számviteli elszámolás?
Megjelent a Számviteli Levelekben 2005. december 8-án (119. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 2445
[…] étkeztetés közétkeztetés keretében valósuljon meg. A juttatás módját belső szabályzatban kell rögzíteni, az adómentességhez lényeges, hogy a juttatás minden munkavállaló számára ténylegesen is elérhető legyen. Nem feltétel, hogy az étkeztetés módja egységes legyen. Az étkeztetés adómentességéhez célszerű étkezési jegyeket kibocsátani. Az étkezési kedvezmény havi összege, vagyis a természetbeni étkezésre jogosító jegyek vagy az étel vásárlására jogosító utalványok értékében az adóévi kedvezmény – adómentesen – nem lehet több, mint ahány hónapon át ez jár a magánszemélynek, tehát amíg munkaviszonyban van, vagy ha nyugdíjas, akkor minden hónapban, ám egyidejűleg a két kedvezmény nem adható. A kétféle juttatást a munkáltatónak dokumentálnia kell. A nyilvántartásból egyértelműen ki kell derülnie annak, hogy ugyanaz a dolgozó ugyanazon hónapban – tehát egyidejűleg – csak az egyik fajta juttatásban részesül(t). A természetbeni étkezésre jogosító jegyek vagy […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*