Korosztályok díjazottjai – pénzjutalom adózása


Magyarországon rendezett nemzetközi (művészeti) versenyen korosztályok szerint az első 3 helyezett pénzjutalomban részesül. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseim merültek fel:
1. A munkáltatónak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel kell számolnia EGT-tagállam, illetve harmadik országbeli versenyzők esetében?
2. Kell-e vizsgálni a kettős adóztatásról szóló egyezményeket? Hogyan kell eljárni azon versenyző esetében, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény van?
3. Milyen igazolásokat kell kérni a versenyzőtől a szabályos kifizetés érdekében?
4. A versenyzők 14–24 év közöttiek, rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak szja-kedvezménye?
5. Néhányan tárgyjutalomban (serleg, könyv, virág) is részesülnek majd. Ebben az esetben milyen adófizetési kötelezettsége merül fel a kifizetőnek és milyen a díjazottnak?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. augusztus 31-én (490. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9288

[…] ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség (beleértve az ilyen rendezvényen, eseményen a résztvevőknek adott ajándéktárgyra fordított kiadást is, feltéve, hogy az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát)". B) Ugyanakkor felmerülhet, hogy az első három helyezettnek adott pénzjutalom egy önálló tevékenység ellenértékeként fizetett összeg. Az önálló tevékenységből származó jövedelemmel kapcsolatban a kifizetőnek személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége merül fel, akár EGT-tagállam, akár harmadik országbeli versenyzőről van szó. 2. Ha a pénzjutalmat önálló tevékenység ellenértékének tekintik, akkor azon versenyző esetében, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény van, ugyanúgy kell eljárni, mint akinek az országával nincs egyezmény, mivel az egyezmény és a belső jog szerint is a vetélkedőverseny díja ott adózik, ahol a tevékenységet végzik. 3. Ha a pénzjutalmat önálló tevékenység ellenértékének tekintik, a kifizetésekhez nyilatkozatot kell kérni a külföldiektől az illetőség igazolására. 4. Ha a versenyzők 14–24 év közöttiek, és a kifizetést önálló tevékenységnek tekintik, rájuk nem vonatkozik a 25 év alattiak szja-kedvezménye, mivel az Szja-tv. 29/F § (2) bekezdés cf) pontja díjazás ellenében munkavégzésre irányuló szerződéshez köti a kedvezmény alkalmazását. 5. A tárgyjutalom (serleg, könyv, virág) vonatkozásában alkalmazható a csekély értékű ajándék juttatására vonatkozó szabály, az Szja-tv. 70. § (6) bekezdés a) pontja, amely szerint egyes meghatározott juttatásként […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.