Befektetési vállalkozás beszámolókészítése


Amennyiben egy befektetési vállalkozás megalapítása évében a mérlegfordulónapig nem kapja meg az engedélyt a tevékenységéhez, akkor erre az évre – jól értjük-e – a számviteli törvény szerinti „normál” éves beszámolót kell közzétennie? A befektetési tevékenység megkezdésére vonatkozóan a 251/2000. Korm. rendelet 18/A. §-a rendelkezik. Ez alapján helyes-e a megállapításunk, ha például 2023-ban év közben alakul meg egy ilyen társaság, de az engedélyét csak 2024. 06. 01. napjával szerzi meg (akkortól hatályos), akkor az alábbi beszámolók közzététele szükséges:
1. 2023. évről a számviteli törvény szerinti éves beszámoló.
2. 2024. évben az engedély megszerzéséig, 2024. 01. 01. – 05. 31. törtidőszakra zárást készít, és a számviteli törvény szerinti éves beszámolót.
3. 2024. évben az engedély hatálybalépésétől a fordulónapig már a 251/2000. Korm. rendelet szerinti beszámolót kell készítenie és közzétennie.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. július 11-én (508. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9606

[…] főkönyvi számlákat le kell zárni, nyilvánvalóan a mérlegfordulónaphoz kapcsolódó értékelési feladatokat el kell végezni, a főkönyvi kivonatot leltárral kell alátámasztani, de nincs szó arról, hogy beszámolót is kell készíteni, a legfőbb szervvel jóváhagyatni, elfogadtatni, és a beszámolót közzétenni. Így a befektetési tevékenység megkezdéséhez szükséges engedély hatálybalépéséhez nem kapcsolódik beszámoló-közzétételi kötelezettség.(Ha kapcsolódna, akkor arról a Korm. rendeletnek külön kellene rendelkeznie. De ilyen rendelkezés a hivatkozott Korm. rendeletben nincs.)A főkönyvi számlák lezárásának és a főkönyvi kivonat készítésének szükségessége a 18/A. § (2)–(3) bekezdéséből következik. Egyrészt a befektetési szolgáltatási tevékenység megkezdése előtti időszak – mind a mérleget, mind az eredménykimutatást alátámasztó – főkönyvi számlái elnevezésükben, tartalmukban eltérhetnek a befektetési szolgáltatási tevékenység szerinti mérleget, eredménykimutatást alátámasztó főkönyvi számláktól, de az összes eszköz- és forrásszámla […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.