Óraadó tanár számlája


Óraadó tanár az egy hónap alatt leadott órákról teljesítésigazolást követően állítaná ki a számláját a következő hónap elején.
1. Hogyan kell szabályosan elkészíteni a szerződését, ha ezeket a számlákat készpénzben szeretné kiállítani?
2. Hogyan tudja szabályosan kiállítani a számláját, mit írhat a teljesítés dátumához? Ráírhatja-e a megjegyzésben a számlára, hogy ez az előző hónapban leadott órákról szól?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. augusztus 29-én (510. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9634

[…] napját megelőzi,b) az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap, amennyiben az ellenérték megtérítésének esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik.E rendelkezésekből adódóan, abban az esetben, ha a felek abban állapodnak meg, hogy a tanár által nyújtott szolgáltatás ellenértékét nem az egyes tanítási órák alkalmával külön-külön, hanem havi elszámolásban fizetik meg, úgy a tanár által nyújtott szolgáltatás teljesítésének időpontját az Áfa-tv. 58. §-ában foglaltaknak megfelelően kell meghatározni.Figyelemmel arra, hogy a tanár a számlát az elszámolási időszak (adott hónap) utolsó napját követően állítja ki, feltételezve, hogy az ellenérték is az elszámolási időszakot követően esedékes, a teljesítés időpontjaként a fizetési határidőt kell figyelembe venni, vagyis ennek az időpontnak kell a teljesítés dátumaként a számlán szerepelnie.Megjegyzendő, hogy abban az esetben, ha az ellenérték az elszámolási időszak utolsó napján vagy azt megelőzően esedékes, de a számlát csak az időszakot követően kell kibocsátani, akkor a teljesítés időpontja az elszámolási időszak utolsó napja. Ekkor ez az időpont szerepeltetendő a számlán a teljesítés dátumaként.Az Áfa-tv. 169. §-a sorolja fel a számla kötelező tartalmi elemeit. Ezek közé tartozik az ügylet teljesítési időpontja, […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.