Szabályzatok és a számviteli politika időpontja


Egy kft. számviteli szabályzataival kapcsolatosan az alábbi eltérések tapasztalhatók: A Pénzkezelési Szabályzata (2021. évben kiadott, majd 2023. évben módosított). Véleményem szerint mindez nem felel meg az Szt. 14. §-a (5) bekezdése rendelkezéseinek, mivel a törvény szerint a kötelező szabályzatokat a számviteli politika részeként kell elkészíteni. Tehát a 2022-ben keletkezett Számviteli politika része a 2021-es, illetve 2023-as kiadású Pénzkezelési szabályzat. Továbbá az is nyilvánvaló, hogy a Pénzkezelési szabályzat kiadásának időpontjai a Számviteli politika kiadásától időben – 90 napot meghaladóan – elvált, így nem került(hetett) sor a Számviteli politika aktualizálására. A 2023-as Pénzkezelési szabályzat nem utal vissza a Számviteli politikára, amelynek részét képezi, így véleményem szerint nem összekapcsolható a 2022. évben kiadott Számviteli politikával sem. A 2023. évben bekövetkezett jogszabályváltozások átvezetése a társaság 2022. évben kiadott Számviteli politikájában nyilvánvalóan nem történhetett meg, tehát a 90 napos átvezetésielőírás-kötelezettség betartása sem teljesült a Számviteli politika esetében.
Kérdésem, hogy szakmai meglátásuk szerint hordoz-e megfelelési, pénzügyi vagy működési kockázatot, ha egy társaság:
– Szükséges-e a Számviteli politika 90 napon belül történő módosítása abban az esetben is, ha a változás belső döntés eredménye, nem pedig az Szt. módosítására vezethető vissza?
– Szabályszerűnek tekinthető-e az a szabályozás, amiben a Számviteli politika dátumozása eltérő a többi, annak keretén belül elkészítendő szabályzat dátumától (időben előre és/vagy vissza)?
– Mi az az eljárás – meglátásuk szerint –, amellyel egyértelműen igazolható, hogy egy társaságnál az adott részszabályozás a Számviteli politika részét képezi? (A Számviteli politika elfogadása taggyűlési határozattal, a Pénzkezelési szabályzatot az ügyvezető adta ki stb.)
– Hordoz-e megfelelési, pénzügyi vagy működési kockázatot a Számviteli szabályzatok időbeli összhangjának hiánya?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. szeptember 26-án (512. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9670

[…] számviteli-politikai döntés bármilyen okból módosul, vagy változik, vagy új tartalmú döntés születik, akkor a Számviteli politika címmel ellátott kiadványt újból ki kellene adni, meg kellene jeleníteni.A törvényalkotói szándék az volt, hogy az újonnan alakuló gazdálkodó a megalakulástól számított 90 napon belül elkészíti a számviteli politikát (meghozza az indokolt számviteli-politikai döntéseket, azokat jegyzékbe foglalva az érintettek tudomására hozza), a kötelezően előírt szabályzatokat. Ha a számviteli törvény módosítása vagy a gazdálkodás körülményeinek változása indokolja, akkor az arra illetékes, a gazdálkodó képviseletére jogosult felelős személy (ez nem a taggyűlés) módosítja, és intézkedik a módosításnak a számviteli-politikai döntések jegyzéken történő átvezetéséről. [Ha ezt a jegyzéket Számviteli politika címmel látták el, abban is csak a módosítással érintett számviteli-politikai döntést kell helyesbíteni (a módosítás általános szabályai megtartása mellett), és nem kell a Számviteli politika egészét évenként kiadni.] Az alapításkori számviteli-politikai döntések jegyzéke módosított lesz.A számviteli-politikai döntések jellemzően valamilyen belső szabályozással függnek össze, illetve a döntésekhez belső szabályozás kapcsolódik. Ezért fogalmaz úgy az Szt. 14. §-ának (5) bekezdése, hogy a számviteli politika keretében különböző szabályzatokat kell készíteni. Ettől még nem lesz a Számviteli politika része egyik szabályzat sem. Célszerű viszont, ha például a pénzkezelést érintő számviteli-politikai döntések a Pénzkezelési szabályzatban is szerepelnek. Ha ezen döntések valamelyike változik, módosul, akkor nem kell a Pénzkezelési szabályzatot újból kiadni, elegendő csak módosítani az adott számviteli-politikai döntést a módosítás időpontja feltüntetésével (a döntés módosításához valószínűen kapcsolódik a szabályozás módosítása is, de ehhez sem kell a Pénzkezelési szabályzat egészét kiadni).[Zárójeles megjegyzés: A számviteli törvény egészét sem adják ki, ha annak valamely előírását a parlament módosítja, csak a módosított rendelkezés jelenik meg.]Nem a Számviteli politikát kell aktualizálni, ha a számviteli törvény módosul, vagy az adott gazdálkodó (cég) működésében következett be olyan változás, amely a számviteli-politikai döntések felülvizsgálatát indokolja, elegendő csak az érintett döntéseket módosítani (és – feltételezhetően – módosítani kell a döntéssel érintett szabályzatot is).Nincs olyan törvényi követelmény (és az Szt. 14. §-ában foglaltakból sem következik), […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.