Konyhán, bárban felszolgált szeszes italok, üdítők elszámolása
Kérdés
Az egyik cégünk szállodát üzemeltet, mely szálloda konyhát és bárt is működtet. A konyha is, a bár is működése során italokat használ fel. A konyha egy kávé elkészítéséhez tejet használ, míg a bár vagy koktélt állít elő receptúra alapján, vagy különböző adagokban kimérve felszolgálja az egyes szeszes italokat és üdítőket. Ezen italok felhasználásának helyes elszámolásához kérjük szakmai véleményüket. – Ezek után a kérdező ismerteti az eladott áruk beszerzési értékét, lényegében a számviteli törvény előírásának megfelelően. Majd példaként kapcsolódóan ismerteti véleményét, amelyet az ismétlések elkerülése érdekében a válaszban részletezünk. A számviteli törvény szerinti anyagköltség-értelmezés ismertetése után a kérdező által levont következtetés: Mivel az egyes italok mind a konyha, mind a bár működése során nem változatlan formában kerülnek értékesítésre, így az egyes italok fogyása anyagköltségként számolandó el. Helyes ez?
Megjelent a Számviteli Levelekben 2025. október 9-én (533. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 10048
[…] A kávé készítéséhez felhasznált kávé, tej azért számolható el anyagköltségként, mert a kávékészítés külön szolgáltatásnak minősül, és mint szolgáltatásnak az ellenértéke – a számlán, a bevételek között – elkülönítésre kerül, külön vagy az étel díjával együtt kerül megfizetésre.A bárban a pultos italt használ az egyes koktélok elkészítéséhez. Ez esetben az így elkészített koktél kerül értékesítésre, ezért a koktélkészítés során felhasznált italok bekerülési értékét anyagköltségként kell kimutatni.A bárban a pultos azonban nemcsak koktélt készít, hanem még kisebb adagokban italokat is felszolgál. Az adagok nagysága nem változtatja meg az italok minőségét, szeszes italoknál a szeszfok nem változik. Így változatlan formában történik az értékesítés. A változatlan formában értékesített italok bekerülési értékét viszont az eladott áruk bekerülési értékeként kell kimutatni, akár a bárban kisebb adagokban […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*