Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adatbázis tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Adatállomány kezelése

Kérdés: A 4454. és a 4672. számú kérdésekre adott válasz kapcsán szeretném megragadni az alkalmat, hogy egyetértésemmel éltessem a megjelent összegzést a könyvelőváltás témakörben. A XXI. században elképzelhetetlen, hogy az adatok kivonata, nyomtatott formája értékelhető legyen az ügyfél számára. Ezért is fontos, hogy a könyvelő kezelje a kérdést. Mindazonáltal nem értek egyet a kérdezővel, aki kiszolgáltatottnak titulálja a szakmánk képviselőit. Szeretném azonban jelezni, hogy a könyvelési adatbázisoktól jogilag nehezen függetleníthető szakaszokat találtam a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 60/A., illetve 84/A. §-aiban. Kérem, hogy erősítsék meg, a hivatkozott szakaszok nem érvényesülnek a megbízott könyvelő által alkalmazott szoftverek által elkészített adatállományok esetében!
Részlet a válaszból: […]előírásai figyelembevételével valójában egy sajátos adatbázist állít össze, amely adatbázis azonban nem a megbízott könyvelőé, hanem a megbízó gazdálkodó szervezeté, amelynek az elemeihez való hozzáférést a megbízó részére csak azáltal lehet biztosítani, ha a könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó számviteli bizonylatokat a megbízott könyvelő megbízójának rendszeresen átadja. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1. §-ának (2) bekezdése rögzíti, hogy mi tartozik a szerzői jogi védelem alá. Ezek között nem szerepel olyan tétel, amelyből arra lehetne következtetni, hogy a megbízott könyvelő által megbízottja adataiból előállított adatbázis a megbízott könyvelő tulajdona lenne, még akkor sem, ha a könyvelő ennek az adatbázisnak az előállítása során a saját maga által előállított, a saját tulajdonát képező szoftvert használja (ez utóbbi egyébként nem jellemző). A leírtakból következően és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. október 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4750
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Grafikai dokumentálási szolgáltatás minősítése

Kérdés: A megrendelővel kötött megállapodás tárgya: grafikai dokumentálási szolgáltatás elvégzése. Ennek keretében turisztikai (gyógy- és idegenforgalmi) tájékoztató kiadványhoz egy adott város múltját bemutató képeslap- és egyéb képgyűjtemény digitális változatának elkészítése. A dokumentálás során több mint ezer kép került feldolgozásra CD adathordozón kétféle méretben, kétféle kiterjesztésben. A szerződés szerint a feldolgozott adatbázis a megbízó kizárólagos tulajdonát képezi, a digitális változatra a kivitelező vállalkozó korlátlan felhasználási jogot ad. Helyes-e az immateriális javak közötti vagyoni értékű jogkénti elszámolás?
Részlet a válaszból: […]között - mint szellemi terméket - csak akkor lehet kimutatni, ha az szerzői jogvédelemben részesül, vagy az egyéb szellemi alkotások közé sorolható. A korlátlan felhasználási jog a megbízónál nem értelmezhető, mivel a termék az ő kizárólagos tulajdona. Ha a megbízó a digitális változat korlátlan felhasználását ellenérték fejében másnak (esetleg a kivitelező vállalkozónak) átengedi, a megbízó az ellenértéket árbevételként, a más személy a fizetett ellenértéket az immateriális javak között - mint vagyoni értékű jogot[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4042
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,