Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adó számlázása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Adó továbbszámlázása (áfa)

Kérdés: Cégünk a nagy teljesítményű személygépkocsik adója tárgyát képező személygépkocsit lízingel. A lízingszerződés értelmében a lízingcég áthárítja az adót, áfával növelten kiszámlázta nekünk az adó összegét. Véleményem szerint ez a gyakorlat helytelen. Szerintem csak az áfa nélküli összeget terhelhetné cégünkre. Ha jogosan számlázza áfával az adót a lízingcég, akkor az áfa levonható az Áfa-tv. 124. §-ának (2) bekezdése alapján?
Részlet a válaszból: […]szóló 2009. évi LXXVIII. törvény 30. §-a szerint a nagy teljesítményű személygépkocsik adójának alanya az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a naptári év első napján a személygépkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett tulajdonosa. Lízingbe vett személygépkocsi esetén - nyilvánvalóan - a lízingbe adó az adó alanya. Ebből következően, a lízingbe adónak kell bevallania, befizetnie és az egyéb ráfordítások között elszámolnia a lízingbe adott nagy teljesítményű személygépkocsik adóját is. Ez esetben érvényesíthető a hivatkozott törvény 35. §-a, mely szerint az adóalany levonhatja a fizetendő adó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét. Ha a lízingbe adó a nagy teljesítményű személygépkocsik adójának elszámolása miatti eredménycsökkenését a lízingbe vevővel meg kívánja téríttetni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4678
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,