Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adótartozás rendezése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Tulajdonos által törlesztett adótartozás

Kérdés: A betéti társaság jelentős összeggel tartozik a NAV-nak. A társaság jelenleg nem végez tevékenységet, a beltagnak is máshol van főállása. Az adóhatóság végrehajtást kért a beltag jövedelmére. A tulajdonos keresetéből behajtott összeg megjelenik a cég adófolyószámláján, csökkentve a vállalkozás tartozását. Minősíthetjük-e a tulajdonossal szembeni kötelezettségnek a behajtott összeget, vagy végleges pénzeszközátadásnak minősül? A társaságnak jelentős - az adótartozás összegét meghaladó - követelése van egy másik céggel szemben, és a tulajdonos mindenképpen vissza szeretné kapni a jövedelméből letiltott tartozást.
Részlet a válaszból: […]összeget, talán még azt is, hogyha a bt. követelése befolyik, a még fennmaradó adótartozást a társaság közvetlenül rendezi!)Ha a végrehajtási eljárás során a tulajdonos törlesztésével kapcsolatosan semmit nem rögzítettek, akkor a bt. és a tulajdonos között kell megállapodásban rögzíteni, hogy a tulajdonos adótörlesztése átmeneti, ideiglenes, addig tart, amíg a bt. jogos követelése be nem folyik. A tartozás ideiglenes átvállalása esetén a tulajdonos által ténylegesen törlesztett, az adófolyószámlán megjelenő összeggel csökkenteni kell az adótartozás összegét, és elő kell írni a tulajdonossal szembeni kötelezettségként (T 464 - K 4792), a tag által nyújtott kölcsönként. Ha a másik céggel szembeni követelés befolyik, az adótartozás még fennálló összegének megfizetése után megmaradó pénzeszközből a tulajdonos tagi kölcsönként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7005
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Adótartozás rendezése bt. megszűnésekor

Kérdés: A betéti társaság végelszámolással megszűnik. A társaságnak pénzeszköze nincs, adótartozását (a beltag járulékait) csak a beltag tulajdonostól kapott pénzből tudja kifizetni. A beltag által befizetett összeg tagi kölcsönnek minősül-e? Ha igen, és mivel visszafizetésre nem számíthat, elengedettnek kell-e tekinteni? Fennáll-e az illetékfizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]készletek) értékesítése, a követelések behajtása. Amennyiben ez sikerrel jár, megteremtődik az adótartozás rendezésének a pénzügyi fedezete. Ha az adótartozást előbb kell rendezni, mint ahogyan az eszközök értékesítése, a követelések behajtása megtörténhet, akkor - átmenetileg - a beltag által nyújtott tagi kölcsönnel rendezhető az adó- és egyéb tartozás. Ha később az eszközöket értékesítik, a követeléseket behajtják, akkor a befolyó pénzeszközökből a tagi kölcsön visszafizethető. Nincsen akadálya annak sem, hogy a végelszámoló - egyéb vevő hiányában - a beltagnak értékesítse a bt. eszközeit, természetesen piaci értéken, indokolt esetben az áfa felszámításával. Ezen értékesítésből befolyó pénzbevételből rendezhető az adó- és egyéb tartozás. Ha az adó- és egyéb tartozást korábban már tagi kölcsönből rendezték, akkor az értékesítés elszámolása miatti követelés a tagi kölcsönből származó kötelezettség teljesítésébe beszámítható, és csak a különbözetet kell pénzügyileg rendezni. Ha a bt. saját tőkéje negatív előjelű (sajáttőke-hiánya van), és értékesíthető eszközei sincsenek, akkor nem végelszámolási, hanem felszámolási eljárást kell lefolytatni. Ez esetben a beltag által a társaságadó- és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4060
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,