Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott agrártámogatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Agrárfejlesztési támogatások elszámolása

Kérdés: A 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 20. §-ának (1) bekezdése előírja, hogy az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló beruházási támogatásokat a tőketartalékba kell helyezni. Az FVM rendelet a beruházási támogatás fogalmának értelmezéséhez a 2007. évi XVII. törvényre hivatkozik. Az EMVA 2017-2020. támogatási időszakra vonatkozó támogatások szabályozását a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet szabályozza, amely azonban nem tér ki a támogatások számviteli elszámolására. Ez azt jelenti, hogy a 2017-2020. támogatási időszakra folyósított támogatásokra az Szt. általános szabályait kell alkalmazni? A 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet, illetve a 2007. évi XVII. törvény is hatályban van, emiatt az elszámolás mikéntje nem egyértelmű!
Részlet a válaszból: […]rendjéről a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet rendelkezik. A jogszabály alapján történő mezőgazdasági beruházási támogatások számviteli elszámolására a 23/2007. (IV. 7.) FVM rendelet 20. §-ának (1) bekezdése alkalmazandó.A megfogalmazásunk azonban nem eléggé határozott. A 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet nem a 2007. évi XVII. törvény, hanem az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény felhatalmazása alapján született. Ezért a válaszhoz meg kell keresni és találni a számviteli elszámolás alapvető dokumentumait, bizonylatát.Az Szt. 36. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján a tőketartalék növekedéseként kell kimutatni a pénzmozgással, illetve eszközmozgással egyidejűleg a jogszabály alapján tőketartalékba helyezett pénzeszközöket, illetve eszközök értékét.Az Szt. hivatkozott előírását nem lehet másként értelmezni támogatási kérelem, illetve támogatási pályázat esetén, hogy a hatályos, a támogatási szervvel kötött támogatási szerződés, támogatási okirat egyértelműen tartalmazza a számviteli elszámolásra vonatkozóan a jogszabály nevét és számát, továbbá a jogszabályi helyet (a §-számot), amely alapján a tőketartalékba helyezés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7104
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Agrártámogatások a helyi iparűzési adó alapjánál

Kérdés: Mezőgazdasági őstermelők számára is könyvelek, s esetükben merült fel az a kérdés, hogy a különféle agrártámogatások (jellemzően területalapú támogatás, de lehet gépvásárlási támogatás is) beletartoznak-e a helyi iparűzési adó alapjába?
Részlet a válaszból: […]bevétellel, amelyet a számvitelről szóló törvény alapján egyéb bevételként kellene elszámolni.A hivatkozott rendelkezés utolsó fordulata értelmében nem tekinthető a Htv. szerinti nettó árbevétel részének az őstermelő nyilvántartásaiban (egyébként személyijövedelemadó-köteles) bevételként elszámolt azon jóváírás, amelyet - ha az őstermelő az Szt. hatálya alá tartozna - az Szt. szerint egyéb bevételként kellene elszámolni. Az Szt. 77. §-ának (1) bekezdése, továbbá (3) bekezdésének b) pontja értelmében a terület­alapú mezőgazdasági támogatásokat egyéb bevételként kell elszámolni (mint költségek, ráfordítások ellentételezése érdekében, visszafizetési kötelezettség nélkül járó támogatást). Ebből következően ezen típusú támogatás nem tartozik a Htv. szerinti nettó árbevételbe, és ekként nem tartozik az iparűzési adó alapjába sem (azonos módon az Szt. hatálya alá tartozó iparűzésiadó-alanyokra vonatkozó szabályokkal).Bár[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. augusztus 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6391