Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott ajándékutalvány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ajándékutalvány értékesítő partnerek részére

Kérdés: A biztosítási termékek értékesítésében részt vevő partnerek részére versenyt írnánk ki. Háromféle ösztönzőprogramban gondolkozunk: meghatározott darabszámú szerződés értékesítése után ajándékutalvány és minden további értékesítés után plusz-ajándékutalvány. Minden eladott biztosítás után pontot írnánk jóvá, és ezeket a pontokat e-katalógusból történő termékválasztással weboldalon keresztül lehetne levásárolni, meghatározott időtartam alatt a legtöbbet értékesítőnek valamilyen pluszajándék jár. Milyen adóvonzatokkal kellene számolnunk? Lehetséges-e az első és a harmadik megoldás esetében üzleti ajándékként elszámolni?
Részlet a válaszból: […]függvényében, hogy hány biztosítási terméket értékesítenek (többet vagy kevesebbet). Ez igaz az első és a harmadik ösztönzőprogramra is. Valójában prémium helyett ajándék­utalvány!Ha nem üzleti ajándék, akkor mi? Az Szja-tv. 4. §-ának (2) bekezdése alapján a magánszemély bevétele a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a kereskedelmi utalványt is. Ez esetben a bevétel az az összeg, amely értékben az ajándékutalvány termékre, szolgáltatásra cserélhető, illetőleg kötelezettség csökkentésére felhasználható.Az ajándékutalvány értéke a magánszemély egyéb jövedelmének minősül, amely érték után a magánszemélyt 27 százalék egészségügyi hozzájárulás és 16 százalék személyi jövedelemadó terheli. Az ajándékutalvány - áfát is magában foglaló - értékének megfelelő összeget a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Az értékesítésben részt vevő partnertől a juttatónak kell az általa megállapított egészségügyi hozzájárulást és személyi jövedelemadót beszednie, bevallania és befizetnie. Természetesen az ajándékutalványt juttató[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5669
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Ajándéksorsoláson nyert utazás

Kérdés: A kft. ajándéksorsoláson nyert egy kétszemélyes utat még 2011-ben. A nyeremény piaci értékét a szervező cég írásban közölte. A nyereménysorsolás nem tartozik a szerencsejáték-törvény hatálya alá. A nyereményt két magánszemély használta fel 2011-ben, akik semmiféle jogviszonyban nem állnak a vállalkozásnál. A kft.-nek milyen társaságiadó-, személyijövedelem­adó-, járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az átvett, majd továbbadott nyereménnyel kapcsolatban?
Részlet a válaszból: […]következő év(ek)re átvinni nem lehetett.]Nyilvánvaló, hogy a kft. - mint társaság - nem tud elutazni. Így a nyereményt át kell adni magánszemélyeknek, akik lehettek volna a kft. alkalmazottai is, de nem ők lettek, hanem olyanok, akik a kft.-vel semmiféle jogviszonyban nem álltak. Az utazási szolgáltatás olyan, hogy ott egyértelműen meghatározott (megállapítható) az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelem, ezért azt nem lehet az egyes meghatározott juttatások közé sorolni.Az Szja-tv. 4. §-ának (1)-(2) bekezdése alapján jövedelem a magánszemély által más személytől megszerzett bevétel egésze (a kérdés szerinti esetben ez költségekkel nem csökkenthető!). Bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték. Nem pénzben megszerzett bevételnek minősül különösen az utalvány (az adott esetben az utazási utalvány, amely szolgáltatásra cserélhető).A leírtakból következően a nyeremény piaci (áfát is magában foglaló) értéke a magánszemélyek egyéb jövedelme, amelynek összege alapján a kft.-t 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terhelte (a magánszemélyek nem álltak jogviszonyban), a magánszemélyeknek az összevonandó jövedelembe tartozó összeg alapján személyijövedelemadó-fizetési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5613
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Színházjegyre váltható ajándékutalvány

Kérdés: A színház saját maga állíttat elő ajándék­utalványt. Eladja az utalványt, és azt a pénztárban be lehet váltani színházjegyre. Mikor bevétel? Ha megveszik az utalványt? Vagy amikor jegyre beváltják?
Részlet a válaszból: […]ajándék­utalványok mikor, mennyiért (ha az ajándékutalvány nem tartalmazza az ellenértéket) kerültek értékesítésre, továbbá annak a dokumentumnak az adatait is feltüntetve, amely az eladási ár pénzbevételkénti elszámolását (befizetését) dokumentálja. Az így befizetett összeget azonban nem lehet árbevételként elszámolni, a pénzbevételnek megfelelő összeget kötelezettségként kell kimutatni (T 381, 384 - K 479). Amikor az ajándékutalvánnyal rendelkező a pénztárban konkrét előadásra szóló jegyre beváltja az utalványt, akkor kell - az adott gazdálkodó szervezetre jellemző módon - a jegyárnak megfelelő összeget árbevételként és fizetendő áfaként (ha áfafizetésre kötelezett!) elszámolni, a kötelezettségként kimutatott összeg csökkentésével (T 479 -[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. március 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4496
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Ajándékutalvány elszámolása

Kérdés: Saját boltunkban saját termelésű terméket és vásárolt terméket is értékesítünk. Üzleti ajándékként partnerünknek 10 ezer forintos vásárlási utalványt adunk, amelyet boltunkban vásárolhat le. Hogyan történik a vásárlási utalvány könyvelése, amikor a partnernek átadjuk, és amikor azt az üzletünkben beváltja?
Részlet a válaszból: […]számadás alá vont bizonylatok nyilvántartásában szerepel. Amikor a partner az ajándékutalvány felhasználásával vásárol, akkor az ellenében átadott termékek áfa nélküli értékét árbevételként, az áfát fizetendő áfaként kell elszámolni a vevővel szembeni követelésként (T 311 - K 91-92, 467). Mivel a vevő az ajándékutalvány átadásával "fizet", az ajándékutalvány értékével kell a követelés összegét csökkenteni a költségkénti, illetve a rendkívüli ráfordításkénti elszámolással. Az elszámolás módja annak függvényében más, hogy a partner magánszemély vagy a Tao-v. hatálya alá tartozó gazdálkodó. Ha a partner magánszemély, akkor az ajándékutalvány beváltásakor az Szja-tv. előírásai szerint kell eljárni. Mivel - a kérdés szerint - az ajándékutalványt a magánszemély partner a boltban vásárolhatja le, az Szja-tv. 69. §-a (11) bekezdésének utolsó mondata alapján nem minősül természetbeni juttatásnak. Az Szja-tv. 4. §-ának (2) bekezdése alapján bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a kereskedelmi utalványt is. Ez esetben a bevétel az az összeg, amely értékben az utalvány termékre, szolgáltatásra cserélhető, illetőleg kötelezettség csökkentésére felhasználható. Az ajándékutalvány értéke a magánszemély egyéb jövedelmének minősül, amely az összevonandó adóalap része, és mint ilyen alapján személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség terheli, és utána társadalombiztosítási járulékot, továbbá[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3778
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,