Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott alapítvány megszűnése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Alapítvány megszűntnek nyilvánítása

Kérdés: Az alapítványt az ügyész felperes kérésére a bíróság jogerős ítélettel megszűntnek nyilvánította. A Civil Információs Portál adatbázisa szerint is megszűnt, törölték. Van-e az alapítványnak végelszámolási eljárási kötelezettsége? Az alapítvány bankszámláján 15 E Ft van, egyéb eszköze nincs, kötelezettsége a NAV felé 6 E Ft, a fel nem használt 1%-ból. A bíróság ítéletében semmiről nem rendelkezett. Ez egyszerűsített törlésnek minősül? Jogászunk szerint a kuratórium elnöke szeptember 22-e után már nem rendelkezhet az alapítvány ügyeiről. Hogyan fog megszűnni a bankszámla, és a kötelezettség teljesítése után mit kezdünk a maradék 9 E Ft-tal, mert az alapító okirat erről nem rendelkezik?
Részlet a válaszból: […]a bíróságnak kell lefolytatnia. A kérdésben csak arról van szó, előzmények ismertetése nélkül, hogy a bíróság az alapítványt jogerős ítélettel megszűntnek nyilvánította. Nyilvánvalóan ez kevés!A Ptk. 3:403. §-ának (5) bekezdése szerint: a jogutód nélkül megszűnő alapítványnak a hitelezői igények kielégítése után megmaradó vagyonáról a törlést elrendelő határozatban kell rendelkezni, mivel az alapító okirat erről nem rendelkezett.A bíróság jogerős megszüntető határozata alapján a megszüntetés napját megelőző nappal indokolt az alapítványi tevékenységet lezáró beszámolót, adóbevallást elkészíteni, az év végi záráshoz kapcsolódó adatszolgáltatásokat teljesíteni. A lezáró beszámoló dokumentálja az alapítvány eszközeit, kötelezettségeit, vagyonát.A Ptk. 3:404. §-a rendelkezik a jogutód[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. december 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6849
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,