Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott albérlet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Lakhatás havi piaci értékének kimutatása

Kérdés: Társaságunk szálláshely-szolgáltatás besorolású ingatlannal rendelkezik, amelyben távoli lakhellyel rendelkező dolgozóinknak biztosítunk tartósan lakhatást. Az albérleti hozzájárulás adómentességének dolgozóink megfelelnek. A lakhatás havi piaci értékét 60.000 Ft/hó/fő összegben állapítottuk meg. Ezt az értéket a főkönyvi könyvelésben szeretnénk kimutatni, ennek számviteli elszámolásához kérjük segítségüket. A felmerült rezsiköltségek, karbantartási költségek áfája szerintünk visszaigényelhető, mivel szálláshely-besorolású az ingatlan, és kizárólag a vállalkozás érdekében kerül használatba. Társasági adó szempontjából is kérjük állásfoglalásukat.
Részlet a válaszból: […]ingatlanban való lakhatás tényleges költségei, amelyet a személyi jellegű egyéb kifizetések között kellett volna elszámolni, mint szociális költséget, függetlenül attól, hogy megfelel az adómentesség követelményeinek.A szálláshely-szolgáltatás besorolású ingatlan közvetlen költségei, amelyeket célszerű az 554. számlán - elkülönítetten - összegyűjteni:- az ingatlan (az épület) terv szerinti értékcsökkenési leírása, karbantartása;- az épület rendeltetésszerű használatának biztosítása érdekében felmerülő költségek, mint a takarítás, a világítás, a fűtés költségei, esetleg a portaszolgálat kapcsán felmerülő költségek;- az épületen belüli szobák, közös helyiségek, étkező, konyha berendezési, felszerelési tárgyainak bekerülési értéke a használatbavételkor stb.Az 554. számlán éves szinten összegyűjtött közvetlen önköltséget célszerű a férőhelyek számával elosztani, és megállapítani az egy főre jutó éves közvetlen önköltséget (ebből annak a havi értékét). Ez az érték alátámaszthatja a társaság által kalkulált lakhatás havi piaci értékét. A lakhatás könyvelt közvetlen önköltségéből számított érték és a kalkulált piaci érték közötti különbözetből a megtakarítás lehetőségeire lehet következtetni.A kérdésben említett áfával kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy a fentebb említett, a közvetlen önköltségben szereplő költségek minek (vagy kinek) az érdekében merültek fel? Nyilvánvaló és egyértelmű azonban az, hogy azok azért merültek fel, hogy a társaság dolgozóinak a lakhatása biztosítva legyen. Méghozzá ingyenesen és adómentesen. A kérdező véleménye szerint a szálláshely-szolgáltatás besorolású ingatlant a vállalkozás érdekében használják. Ez azonban nem megalapozott. A vállalkozási tevékenységet a szálláshelyen elhelyezett dolgozók végzik, maga a szálláshely (mint ingatlan) a vállalkozási tevékenységben nem vesz részt, az ingatlan hasznosítása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. április 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7580
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Albérlet vidéki munkavállalóknak

Kérdés: Cégünk albérletet biztosít vidéki munkavállalóinak. A cég a bérleti díjas számlákat saját nevére kapja a bérbeadóktól, és közvetlenül fizeti ki. Keletkezik-e a magánszemélynek ezzel jövedelme, vagy a cégnek járulékfizetési kötelezettsége?
Részlet a válaszból: […]valósul meg, az albérlet biztosításával a magánszemélyeknél jövedelem nem keletkezik, és a cégnek nincs járulékfizetési kötelezettsége. Az Szja-tv. 7. §-ának q) pontja alapján bevételnek nem számító tétel a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5737
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,