Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott állományi leltár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Belső számla kiállítása

Kérdés: Építőipari cég egy általa vásárolt telken lakóparkot épít értékesítési céllal. A hitelintézet az építkezés banki finanszírozását ún. belső számla kibocsátásához köti, amely a már elkészült ütem értékének megállapítása céljából a hitelnyújtáshoz szolgálna igazolásul. Mivel az Szt., az adótörvények nem tesznek említést belső számláról, mi a helyes eljárás ez esetben?
Részlet a válaszból: […]abban kimutatott érték sem a számviteli elszámolásban (és ezen keresztül a társasági adó alapjánál), sem az áfaelszámolásban nem jelenhet meg. A kérdésben leírtak alapján megtévesztő a belső számla kifejezés használata. A hitelintézetnek jogos igénye, hogy csak a már elkészült munkák finanszírozásához adjon hitelt. Ehhez az szükséges, hogy a társaság tételesen felmérje a már elkészült munkákat, állapítsa meg azoknak a közvetlen költségeknek megfelelő értékét az eladási árból történő visszaszámítással, illetve a munkák megkezdése előtt készült költségvetés alapján. A műszaki és értékadatokat tartalmazó felmérésben rögzített munkák értéke alátámaszthatja az elkészült ütemnek megfelelő hiteligényt, különösen akkor, ha ahhoz az adott munka tényleges költségeket[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. december 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1513
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,