Keresés eredménye

4 találat a megadott amortizáció tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Automata felügyeleti egységek amortizációja
Kérdés: Az AFE-egységeket tárgyi eszközként kezeljük. A számvitelben az értékcsökkenést lineárisan 20 százalékkal állapítottuk meg. A bekerülési érték 200 E Ft alatt van, de a számviteli politikában nem választottuk az 50 százalék/év értékcsökkenés-elszámolási lehetőséget, nem tudjuk, milyen vtsz. alá tartozik. A maradványérték: nulla. A Tao-tv. szerinti értékcsökkenést elszámolhatjuk-e a számvitel szerint választott 20 százalékkal?
Részlet a válaszból: […]elektronikus adattárolás és adatszolgáltatás. A termékjegyzékben a 84.71 automatikus adatfeldolgozó gépre vonatkozó leírás felel meg a legjobban az AFE rendeltetésének, funkciójának.Az Art. 1. számú mellékletének 5/e. alpontja szerint a számvitelről szóló törvény szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés érvényesíthető a legfeljebb 200 ezer forint bekerülési értékű, valamint a 2. számú melléklet IV. fejezetének a) pontja szerinti 33 százalékos kulcs alá sorolt tárgyi eszközök esetében.Az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. február 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7841
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
2. találat: Termelőüzem leállítása esetén az amortizáció
Kérdés: A társaság az egyik üzemében - előre nem látható időre - beszünteti a termelést. Az üzemben lévő vegyipari berendezéseket máshol nem tudjuk használni. Ez esetben mi történjen ezekkel a tárgyi eszközökkel, szüneteltetni kell-e az amortizáció elszámolását? Mi a teendő, ha mégis újra használni fogják azokat?
Részlet a válaszból: […]vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált. Az értékcsökkentést oly mértékig kell végrehajtani, hogy a tárgyi eszköz használhatóságának megfelelő piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Amennyiben a tárgyi eszköz rendeltetésének megfelelően nem használható, akkor azt a tárgyi eszközök közül - a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után - ki kell vezetni.A leírtakból az következik, hogy a termelés beszüntetésekor meg kell állapítani a termelőüzemben lévő tárgyi eszközök piaci értékét, és ha a piaci értéket meghaladja az adott eszköz könyv szerinti értéke, akkor a különbözetet a tárgyi eszközöknél terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után megmaradó értéket kell a készletek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7385
3. találat: Amortizáció elszámolása családi gazdaságban
Kérdés: A regisztrációs számmal rendelkező őstermelő, illetve a családi gazdálkodó egy összegben is amortizálhatja a tárgyévben beszerzett tárgyi eszközét a beszerzés évében. Ezt akkor megteheti, amikor üzembe helyezi, vagy csak év végén? Az olyan családi gazdaságnál, ahol bővült a létszám, és a beszerzés még a belépése előtt történt, osztható-e az új tagra?
Részlet a válaszból: […]adóévében egy összegben jogosult költségként elszámolni, még akkor is, ha azok egyedi bekerülési költsége meghaladja a 100 ezer forintot.Ha a családi gazdálkodó és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtag a kizárólag üzleti célra beszerzett vagy saját maga által elő­állított tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra nem alkalmazza az egyösszegű értékcsökkenési leírást, akkor az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok alkalmazásával elszámolhatja a kizárólag üzleti célú tárgyi eszközök és nem anyagi javak értékcsökkenési leírását (a részletszabályokat az Szja-tv. 11. számú melléklete[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5803
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: Elfagyott gyümölcsültetvény amortizációja
Kérdés: Társaságunk gyümölcsültetvénye az idei 2012-es évben tavaszi fagyok következtében elfagyott, nem várható termés. Ebben az esetben az értékcsökkenés elszámolását az idei évben lehet-e szüneteltetni?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. július 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5531
Kapcsolódó tárgyszavak: ,