Keresés eredménye

4 találat a megadott apportálás tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Egyéni vállalkozás eszközeinek apportálása
Kérdés: Egyéni vállalkozásom tulajdonában lévő eszközökből szeretnék egy kft.-be törzstőkeként apportot bevinni. Ezek az eszközök a vállalkozásom könyveiben túlnyomórészt nulla értéken szerepelnek, azonban az apport meghatározásakor, mivel működő eszközökről van szó, lehetséges-e piaci értéket meghatároznom? Az említett esetben áfa, szja szempontjából milyen előírások vonatkoznak egyéni vállalkozóként rám?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4162
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
2. találat: Vásárolt részesedés apportálásának nyeresége
Kérdés: A kft. 20 millió forintért vásárolt egy üzletrészt, amelyet nyilvántartásba vett a befektetett eszközök között. Később ezt az üzletrészt apportálta egy másik kft.-be, de az apportálást megelőzően felértékelésre került, a társasági szerződés szerint 80 millió forintra. Az üzletrész apportjának könyvelésekor 60 millió forint rendkívüli eredmény keletkezett. Ez után a társasági adót és a különadót meg kell fizetni?
Részlet a válaszból: […]társaságba történő bevitelkor elszámolni. (Részesedésként csak az után mutatható ki, ha a tőkeemelést a cégbíróság már bejegyezte!) A rendkívüli ráfordításként, illetve rendkívüli bevételként elszámolt összegek különbözetével sem a társasági adónál, sem a különadónál az adózás előtti eredmény nem csökkenthető,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4080
Kapcsolódó tárgyszavak:
3. találat: Névhasználati jog apportálása
Kérdés: Társaságunk névhasználati jogot alapított és apportált egy társaságba. Hogyan kell azt elszámolni a tulajdonosnál, illetve az alapított társaságnál? Kell-e az apportáláskor áfát felszámítani?
Részlet a válaszból: […]rendkívüli bevételként kell elszámolni. Mivel az apportáló társaságnál a névhasználati jog értékkel nem szerepel, a rendkívüli ráfordítások között nincs mit elszámolni, így az apportált névhasználati jog elfogadott értéke teljes összegében a tárgyidőszak eredménye lesz. Az alapított társaságnál a névhasználati jogot - vagyoni értékű jogként - az immateriális javak között kell állományba venni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1616
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: Tőkeemelés üzletrészek apportálásával
Kérdés: A részvénytársaság új részvények zártkörű kibocsátásával felemelte az alaptőkét 99 millió forinttal. A tőkeemelésből 11 millió forint készpénzbefizetéssel, 88 millió forint apportátadással teljesült. Az apportot az "A" kft. tulajdonosai a kft.-üzletrészek átadásával szolgáltatták. (A kft. saját tőkéje 20 millió forint, a kft. könyvvizsgáló által megállapított üzleti értéke 88 millió forint.) Az adótörvények az apportot az adásvétellel azonosan kezelik, az Szt.-ben nem találtam erre vonatkozó utalást. Az rt.-nél megbontható-e úgy az apport értéke, hogy abból 68 millió forint üzleti vagy cégértékként szerepeljen?
Részlet a válaszból: […]elfogadott értékét részletezni kell. Nem pénzbeli hozzájárulás lehet valamely kft. üzletrésze is, a közgyűlés által elfogadott értéken. Ez az érték, a nem pénzbeli hozzájárulás értéke azonban nem bontható meg sajáttőke-értékre és az azt meghaladó értékre. A nem pénzbeli hozzájárulásnál az üzleti vagy cégérték a Gt. előírásai alapján nem értelmezhető. De nem értelmezhető a számviteli előírások szerint sem! Az Szt. 3. §-a (5) bekezdésének 1/c. pontja alapján üzleti vagy cégértékről csak cégvásárlás esetén lehet szó. Az üzletrészek átvételével tőkét emelő társaság nem céget vásárolt, még csak a céget képviselő üzletrészeket sem vásárolta meg (nem fizetett értük). Az üzletrészek közgyűlés által elfogadott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1615
Kapcsolódó tárgyszavak: ,