Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áramszolgáltatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áram-felülvizsgálati szolgáltatás

Kérdés: A kft. igénybe vett egy áram-felülvizsgálati szolgáltatást, amelynek keretében megállapították, hogy az áramszolgáltató magasabb díjakat számított fel az indokoltnál. Ezért a szolgáltató 2012. januártól kezdődően 2014. április hóig minden egyes hónapra kiállított egy-egy helyesbítő számlát. A számla kelte: 2014. 05. 12. A helyesbítések okozta áramköltség-csökkenést számvitelileg melyik üzleti év(ek)hez kell hozzárendelni? Ha az összemérés elvből indulok ki, akkor az elszámolási időszakokhoz. Ez viszont azt jelenti, hogy 2014-ben kell könyvelni a 2012., a 2013. éveket érintő számlákat is? Emiatt önrevíziózni kell ezen évek társasági adóját, helyi iparűzési adóját is? Nincs valamilyen lehetőség - a speciális helyzetre tekintettel -, hogy minden számlát 2014. évre könyveljünk? Mint az áfánál, az adóalap csökkenése miatt nem kell az áfabevallást önrevíziózni.
Részlet a válaszból: […]költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek.)Helyesen járt el - utólag - az áramszolgáltató akkor, amikor 2012. január hó elszámolási időszaktól kezdődően a 2014. április hó elszámolási időszakkal bezárólag minden egyes hónapra kiállított (azaz elszámolási időszakonként) egy-egy helyesbítő számlát, amelyeket feltételezhetően az áramszolgáltató is az érintett évek önellenőrzése keretében könyvelt, és módosította ennek megfelelően az érintett bevallásait.A kérdésben leírtak alapján 2014-ben a helyesbítő számlák alapján külön-külön kell könyvelni a kérdező társaságnál is a 2012., illetve a 2013. éveket érintő költségcsökkentő tételeket, amelyeket - ha jelentős összegűek - a 2014. évi beszámoló mérlegében és eredménykimutatásában a középső oszlopban kell bemutatni (az évenkénti megbontását pedig a kiegészítő mellékletben). Természetesen könyvelni kell a 2014. évet érintő helyesbítő számlákat is, de azok miatt adóalap-korrekció nincs (mivel társasági adóról, iparűzési adóról még nem nyújtottak be bevallást).Az Áfa-tv. szabályai nem a megbízható és valós összkép követelményeire épülnek, hanem arra, hogy az adóalap-módosítások miként érintik a központi költségvetést, és ez megfelelően bizonylatolt legyen. A partner hibája, késedelme lehetőleg ne járjon következményekkel. A kérdésben leírt helyesbítésekhez természetesen áfafizetési kötelezettség is kapcsolódik, de nem visszamenőlegesen.Az Áfa-tv. 153/C. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján kell eljárni, mely szerint:Abban az esetben, ha a levonható előzetesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6418