Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott áruhiány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Tönkrement áru bizonylatolása

Kérdés: A 2011 óta nem működő bt. végelszámolással szeretne megszűnni. Faáru-kereskedéssel foglalkoztak. Leázás, csőrepedés miatt az áru tönkrement, nem értékesíthető. A bt. tagjai külföldre mentek, a nagymama lett az ügyvezető, aki után fizették az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A készletekről nincs fellelhető leltár. Jól működő cég volt, eredménytartalékkal rendelkezik. Mit lehetne kezdeni a készlettel?
Részlet a válaszból: […]mennyiségét, könyv szerinti értékét, piaci értékét (bár ez értékesíthetetlen áruk esetében nulla lesz.) Az így megállapított könyv szerinti értéket a jegyzőkönyv alapján számolják el az egyéb ráfordítások között. Amennyiben a tönkrement árukról nincs analitikus nyilvántartás (nincs fellelhető leltár), akkor az eredeti beszerzési árakat indokolt számításba venni. Gondoskodni kell a fellelt és jegyzőkönyvben rögzített áruk hulladékkénti "hasznosításáról" is.Amennyiben a jegyzőkönyv szerinti érték[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8133
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Forgalmazási veszteség

Kérdés: Az áruhiányok értékét 2000-ben az eladott áruk beszerzési értékeként kellett elszámolni, függetlenül attól, hogy forgalmazási veszteségen belüli, vagy azt meghaladó mértékű volt-e a hiány. Hogyan könyveljük helyesen 2001-től a forgalmazási veszteségen belüli és az afölötti mértékű áruhiányokat?
Részlet a válaszból: […]Ha a ténylegesen leltározott árukészlet mennyisége kevesebb, mint ami a folyamatosan vezetett mennyiségi (és értékbeni) nyilvántartásban szerepel, akkor a különbözet - az adminisztrációs hibából származó tételek rendezése után - áruhiány, amit az új Szt. 81. § (3) bekezdésének e) pontja szerint egyéb ráfordításként kell elszámolni. A csak értékben nyilvántartott kereskedelmi áruknál sem értelmezhető számviteli elszámolási szempontból a forgalmazási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. május 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 188
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,