Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átalakulás (közzététel) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Átalakuláskor közzététel

Kérdés: A bt. 2018-as éve könyvvizsgálatra köteles, árbevétel-túllépés miatt. Kft.-vé való átalakulást határoz el, és a vagyonmérleg-tervezet fordulónapja 2018. 10. 31., a végleges vagyonmérleg fordulónapja 2019. 01. 21. Mikori fordulónapokkal és kinek, mit kell közzétennie, letétbe helyeznie? Jól gondoljuk-e, hogy a bt.-nek a 2018. 12. 31-ével, "átalakulás alatt" toldattal beszámolót kell közzétennie (2018. 01. 01. - 12. 31.), állandó könyvvizsgálóval hitelesítve? 2019. 01. 21-ei fordulónappal "átalakulás alatt" toldattal a vagyonmérleget és vagyonleltárt kizárólag az illetékes cégbírósághoz kell megküldeni, ügyvéd által elektronikusan aláírva "egyéb iratként" vagy a "változásbejegyzési kérelem mellékleteként". Mindezt az átalakulást auditáló könyvvizsgálói jelentéssel. 2019. 01. 21-i fordulónappal a 2019. 01. 01. - 01. 21-i időszakra "átalakulás alatt" toldattal az állandó könyvvizsgálóval hitelesített beszámolót (kiegészítő melléklettel) is közzé kell tenni. Kérem a helyes forgatókönyv bemutatását!
Részlet a válaszból: […]ez a beszámoló az átalakulással megszűnő bt. záró beszámolója.Természetesen a bt.-nek a vagyonmérleg-tervezethez is el kell készítenie az Szt. szerinti éves beszámolóját, amelyet viszont nem kötelező az állandó könyvvizsgálóval auditáltatni (de lehet), mivel az átalakulás során a vagyonmérleg-tervezetet, vagyonleltár-tervezetet kötelező, illetve a végleges vagyonmérleget, a végleges vagyonleltárt indokolt - a kérdés szerinti esetben - független könyvvizsgálóval auditáltatni (az állandó könyvvizsgáló nem auditálhatja).A bt.-nek a számviteli előírások szerint elkészített, 2018. 12. 31-i és 2019. 01. 21-i auditált éves beszámolóját a Cégtörvény 18. §-a alapján az E-ügyintézési törvény szerinti hivatalos elérhetőségén keresztül kell a céginformációs szolgálat részére megküldeni.A cég átalakulásának bejegyzése iránti eljárás részletes szabályait a Cégtörvény 57. §-a tartalmazza. Egyértelmű, hogy a változásbejegyzési kérelemre vonatkozó előírások alkalmazásával.A 2013. évi CLXXVI. törvény (amely az átalakulás szabályait tartalmazza) 11. §-ának (2) bekezdése szerint az átalakulással létrejövő jogi személy (tehát a kft. és nem a bt.) bejegyzését követő kilencven napon belül mind a jogelőd jogi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8290
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,