Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átvállalt költség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Külföldi tulajdonos által rendezett tételek elszámolása

Kérdés: A külföldi tulajdonos külföldi cége több éven keresztül - kártyás tankolás keretében - megfizette a belföldi társaság tulajdonában lévő kamionok üzemanyagköltségeit. A költségeket a tulajdonos most átszámláztatta. Ugyanezen társaság termelőgépeit is a külföldi társasággal javíttatta meg. A munkákat ez esetben belföldön végezték. A számlát a külföldi anyacég nevére állították ki, amelyet az kiegyenlített. Ezt is átszámlázták. Mi a költségkénti elszámolás feltétele, s azt milyen adófizetési kötelezettség terheli?
Részlet a válaszból: […]megfizetett üzemanyagértéket azokra az évekre kell felosztani, amely években a felhasználás megtörtént, és olyan arányban, mint ahogyan az egyes években az felmerült. Ehhez önellenőrzést kell végrehajtani, a tényleges felhasználásnak megfelelően korrigálni kell az egyes évek anyagköltségét, és ezen keresztül az eredményt is. Amennyiben az üzemanyagköltség áthárításának számlája külföldön fizetendő áfát tartalmaz, akkor a külföldön nyilvántartásba vett adóalany számára adható áfa-visszatérítésről szóló 2/1993. Korm. rendeletben foglaltak szerint kell eljárni. Ha a külföldi cég számlájában felszámított áfa visszatérítésére nem került sor, akkor azt is anyagköltségként kell elszámolni, az előbbiek szerinti önellenőrzés keretében. A termelőgépek áthárított javítási költségeit a külföldi cég számlája alapján igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni. Ez esetben is érvényesíteni kell az összemérés számviteli alapelvet, a gépek javítási költségeinek összegével azon évek eredményét kell módosítani - önellenőrzés keretében -, amelyekben a javítási költségek ténylegesen felmerültek. Az Áfa-tv. 15. §-a (4) bekezdésének c) pontja alapján, a 2004. április 30-ig hatályos rendelkezése szerint a teljesítés helyének - termelőgépek szerelésénél, javításánál, karbantartásánál, felújításánál, átalakításánál - azt a helyet kell tekinteni, ahol a szolgáltatásnyújtás ténylegesen történik. A kérdésben szereplő esetben ez a teljesítési hely belföldön van. Ez esetben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1731
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,