Keresés eredménye

6 találat a megadott autópálya-matrica tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Továbbszámlázott autópálya-matrica díja
Kérdés: A munkavállalónak továbbszámlázott autópálya-matrica díját közvetített szolgáltatásként kell elszámolni?
Részlet a válaszból: […]Áfa-tv.-hez hasonló tartalommal fogalmaz az Szt. 3. §-a (4) bekezdésének 1. pontja is: közvetített szolgáltatásnál a gazdálkodó (a cég) vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak. A törvényi meghatározás szerint közvetített szolgáltatás a gazdálkodó által saját nevében vásárolt (felé számlázott) és a harmadik személlyel (a megrendelővel, az adott esetben a munkavállalóval) kötött szerződés alapján, a szerződésben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7421
Kapcsolódó tárgyszavak:
2. találat: Autópálya-matrica díja mobiltelefon-számlán
Kérdés: A társaság nevére szóló mobiltelefon-számlán az ügyvezető saját autójához kapcsolódó autópálya-matricákat számláztak. Az ügyvezető nem fizet cégautóadót, így a kiküldetés során ezt a költséget nem számolhatja el. Szeretnénk ezen összeget nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként elszámolni. Hogyan lehetséges ez? Helyes-e, ha elszámolom ráfordításként, az ügyvezető által befizetett összeget pedig egyéb bevételként?
Részlet a válaszból: […]érinti!) Amennyiben az ügyvezető utólag téríti meg az autó­pálya-matricák - áfát is magában foglaló - díját, úgy kell tekinteni, mint a társaságnak okozott kár megtérítését, és a térítésként befizetett összeget egyéb bevételként kell elszámolni (T 381 - K 963). Ez esetben azonban a mobiltelefon-számla szerinti autópálya-matricák díját mint a társaságot ért kárt kell az egyéb ráfordítások közé átvezetni (T 863 - K 454, T 454 - K 522). Az is lehetséges, hogy az ügyvezető az autópálya-matricák díját nem téríti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5239
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
3. találat: Autópálya-matrica elszámolása
Kérdés: A munkáltató a dolgozók saját gépjárművel történő munkába járásával kapcsolatos valamennyi költséget megtéríti (nem csak az előírt 9 Ft/km-t). Így többek között az éves autópálya-matricát, az esetleges közlekedési bírságot. A dolgozó leadja a matrica vásárlásáról szóló számlát, illetve a bírságról hozott határozatot, amelyek részére kifizetésre kerülnek. Kérdésem, természetbeni juttatás címén adókötelesek-e ezek a költségtérítések?
Részlet a válaszból: […]munkáltató, a munkavállaló pedig személyi jövedelemadó mellett nyugdíj-biztosítási, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot. A kérdés szerint azonban a munkáltató nem 9 Ft-ot meghaladó összeget biztosít a munkavállaló részére, hogy abból az autópálya-matricát megvegye, a közlekedési bírságot kifizesse, hanem azok összegét, azok bizonylatai alapján, a munkavállaló részére megtéríti. Az biztos, hogy ilyen jogcímen adott juttatás nem szerepel az adómentes természetbeni juttatások között. De nem fér bele az Szja-tv. 69. §-ában körülírt, meghatározott természetbeni juttatások körébe sem. Így - a jogszabály tételes előírása hiányában - a megtérített éves autópálya-matrica[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. december 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4814
Kapcsolódó tárgyszavak:
4. találat: Autópálya-matrica elszámolása
Kérdés: Cégünknél háromféle cégautó van: saját tulajdonban lévő, lízingelt és bérelt személygépkocsi. Ezek közül mely autóknál kell a megvásárolt autópálya-matricát természetbeni juttatásként elszámolni?
Részlet a válaszból: […]lízingelt személygépkocsi cégautóadóját a lízingbevevőnek kell megfizetnie, a lízingbevételt követő hónap 1. napjától a lízingbeadónak történő visszaadás hónapjának utolsó napjáig terjedő időszak alatt. Tekintettel arra, hogy az így lízingelt személygépkocsit is a lízingbevevőnek a tárgyi eszközök között - a saját tulajdonban lévő személygépkocsival azonos módon - kell állományba vennie, a lízingelt személygépkocsi üzemeltetéséhez kapcsolódó költségek, ráfordítások - hasonlóan a saját tulajdonú személygépkocsikhoz - a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősülnek, azokat az 5. számlaosztályban, illetve az egyéb ráfordítások között kell elszámolni. A vásárolt anyagok bekerülési értéke, az igénybe vett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4277
Kapcsolódó tárgyszavak:
5. találat: Autópálya-matrica adókötelezettsége
Kérdés: Adóköteles bevételnek minősül-e 2006. 09. 01-jétől a 2006. 01. 01-jén megvásárolt éves autópálya-bérlet 50 százaléka ?
Részlet a válaszból: […]vonatkozó útnyilvántartást az egyébként is vezetett útnyilvántartás részeként, vagy attól függetlenül is az úthasználat díjának költségelszámolási szabálya alapján kell elkészíteni. Ez azt jelenti, hogy az úthasználatra jogosultság időszakában (a matrica érvényességi ideje alatt) a díjköteles útszakaszokról úgy kell nyilvántartást vezetni, hogy abból kitűnjön az üzleti, hivatali, illetőleg a magáncélú futásteljesítmény (pl. feltüntetve a kilométeróra kezdő és befejező állását). Ha a magáncélú használat előzőek szerinti meghatározása nem lehetséges, vagy a magánszemély az ezzel járó nyilvántartást nem vezeti, a kifizető választhatja, hogy a matrica árának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2964
Kapcsolódó tárgyszavak:
6. találat: Autópálya-matrica adózása
Kérdés: A 4 napos autópálya-matrica, saját gépkocsi hivatali használata esetén, milyen módon fizethető ki adómentesen 2005-ben? Mi a helyzet a cégautó esetében?
Részlet a válaszból: […]hogy a matrica árának felét tekinti adóköteles jövedelemnek. A 4 napos autópálya-matrica saját gépkocsi hivatali használata esetén akkor nem adóköteles, ha csak hivatali, üzleti útra történik a használat, például a kiküldetés 4 napig tart. A cégautóra vonatkozó szabályozás 2005. január 1-jétől tételesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. január 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2003
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,