Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átvállalt hitel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Térítés ellenében átvállalt hitel

Kérdés: A zrt. térítés ellenében átvállalja a kft. banki hitelét. A megállapodás értelmében a kft. egy-két év múlva fogja a kötelezettségét a zrt.-nek megfizetni. Helyesen járunk-e el, ha a kft.-nél a bankkal szembeni kötelezettséget csökkentjük, a zrt.-vel szembeni kötelezettséget pedig növeljük? Nem kell egyéb bevételként elszámolni?
Részlet a válaszból: […]megfelelő összegű kamatot fizet.)A megállapodás alapján - helyesen írják - a kft.-nél a bankkal szembeni kötelezettség helyébe a zrt.-vel szembeni kötelezettség lép (könyvelni is kell). Ugyanakkor a zrt.-nél a banki hitel törlesztésekor kell csak könyvelni a törlesztőösszeget a kft.-vel szembeni követelésként (T 364 - K 384). A kötelezettségvállalást csak a 0. Nyilvántartási számlák számlaosztályban kell kimutatni.A kérdés szerinti "tartozásátvállalás" (a kft. tartozása megfizetésének vállalása) az eredményszámlákat nem érinti, feltételezve azt, hogy a banki hitelhez kapcsolódó, a zrt. által megfizetett kamatot a kft. a zrt.-nek megtéríti. Ez esetben a kft.-nél a zrt. által megfizetett kamatot kell a pénzügyi műveletek ráfordításai között elszámolni a zrt.-vel szembeni kötelezettség növelésével, a zrt.-nél pedig kamatbevételként a kft.-vel szembeni követelések között. Ha a kft. a zrt. által megfizetett kamatot nem téríti meg, akkor azt a zrt.-nél - mint átvállalt tartozást - kell az egyéb ráfordítások között kimutatni.Még[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8027
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: