Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bánatpénz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bánatpénz elszámolása

Kérdés: Segítségüket kérem a bánatpénz könyveléséhez. Hová kell helyesen könyvelni a bánatpénzt, amely szerződésben megfogalmazott feltételek alapján áfával növelt értékben került kiszámlázásra?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatásokkal elszámolni. A szerződés felbontása esetén a már teljesített szolgáltatások visszajárnak. (Ez utóbbi nyilvánvalóan nem a bánatpénz fizetésével, hanem a korábbi számlák helyesbítésével, sztornírozásával.)A szerződés egyoldalú jognyilatkozattal is megszüntethető a Ptk. 6:213. §-a alapján. Aki a szerződés felmondására vagy a szerződéstől elállásra jogosult, és a szerződésben az elállás jogát meghatározott pénzösszeg (bánatpénz) fizetéséhez kötötték, az fizeti a bánatpénzt.A törvényi előírások összevetése alapján megállapítható, hogy a szerződés megszüntetése megállapodás alapján nem tekinthető szerződésszegésnek, így az ennek alapján fizetett bánatpénz sem tekinthető kártalanításnak.A gyakorlatban sok oka lehet a szerződés megállapodás alapján történő felmondásának, a szerződéstől való elállásnak. Az egyik adózási kérdésekre adott válaszban, az Áfa-tv. 13. §-a (2) bekezdésének b) pontjára hivatkozással azt írják, hogy a bánatpénzre jogosult a bánatpénz ellenében szolgáltatást nyújt azzal, hogy a másik fél elállási jogát elismeri, szerződésből eredő kötelezettsége teljesítését nem követeli. Így ez a szolgáltatás áfaköteles.Hogyan ítéljük meg a fentieket számviteli szempontból? Az a szerződő fél, amelyik kapja a bánatpénzt,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8390
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: