Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott bankgarancia tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Visszavonhatatlan garancia

Kérdés: Társaságunk jótállási kötelezettségek fejében visszavonhatatlan bankgaranciát vállal a kedvezményezettel szemben. Nem vagyok biztos a könyvelési tételben.
Részlet a válaszból: […]kötelezettségre - az Szt. 41. §-ának (1) bekezdése alapján az eredmény terhére céltartalékot kell képezni (T 8651 - K 421), valójában a kedvezményezett minősítése alapján. Amennyiben a visszavonhatatlan garanciát érvényesítik, azaz a kérdező társaság fizet, akkor a fizetett összeget a kedvezményezettel szembeni követelésként kell kimutatni (T 368 - K 384), majd a mérleg-fordulónapi értékelés során, a kedvezményezett - mint adós - minősítése alapján kell értékvesztést elszámolni (az előző bekezdés szerint megképzett céltartalék[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3815
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Teljesítési bankgarancia beváltása

Kérdés: Egy projekt megvalósításának a feltétele volt a teljesítési bankgarancia adása. Az ügyfél nem megfelelő teljesítésre hivatkozva beváltotta a bankban a bankgaranciát, a bank a számlánkat a bankgarancia értékével megterhelte. (A bank előzetesen keretszerződés alapján adta ki a garanciát.) Kérdésem az lenne, hogyan kell helyesen könyvelni ezt, és az elszámolt ráfordítás érinti-e a társasági adó alapját?
Részlet a válaszból: […]a követelésekre vonatkozó előírások szerint érinti a társasági adó alapját. Például, ha értékvesztést számolnak el, akkor az növeli az adóalapot, és csak akkor vonható le, ha behajthatatlanná válik vagy megtérül. Ha ellenérték nélkül vállalta a garanciát a társaság, akkor
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. október 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2841
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Bankgarancia költségének elszámolása

Kérdés: Társaságunk 2001. évben - pályázattal elnyert - környezetvédelmi beruházás megvalósítása érdekében vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek fedezete az 5 évre szóló bankgarancia. Kérdésünk: az aktiválásig felmerült bankgarancia költsége része-e a beszerzési értéknek, vagy költségként könyvelendő?
Részlet a válaszból: […]elszámolásáról van szó. Az a vissza nem térítendő támogatás, ahol a támogatottnak 5 éven keresztül elszámolási kötelezettsége van, bankgarancia kikötésével, számviteli elszámolási szempontból valójában kölcsön.A tartalom elsődlegessége a formával szemben számviteli alapelvből így következik, hogy a környezetvédelmi beruházás bekerülési értékének az új Szt. 47. §-a (4) bekezdésének előírása szerint részét képezi a vissza nem térítendő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. március 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 624
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,