Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott banki kölcsön tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Banki kölcsön lebonyolításának egyszeri díja

Kérdés: Ügyfelünk hosszú lejáratú banki kölcsönt vett fel, változó kamatozásra. A kölcsön a működés finanszírozására szolgál. A kamat mértéke 3 havi Euribor irányadó kamatláb + 3% margin. Az alapkamat emelkedése elleni védekezésként a társaság kamatcapügyletet köt a bankkal, ahol a capkamatláb (strike) 2,5%. Az ügylet lényege: előre fizetett díj ellenében a bank vállalja, hogy az elkövetkező 5 évben a kamat megállapítása akként fog történni, hogy amennyiben az Euribor 0% fölé emelkedik, akkor ez hozzáadódik a marginhoz, de maximum 2,5%-os összegben veendő figyelembe. Így az elkövetkező öt évben a társaság maximum 5,5% kamatot fog fizetni akkor is, ha az Euribor 2,5% fölé emelkedne. A capügylet 2016. 09. 01-jén indul, lejárata 2021. 08. 31. Az ügylet lebonyolításáért a bank 10 000 euró összegű egyszeri díjat számít fel, amely díjat a társaság 2016. 09. 01-jén meg is fizette. Hogyan kell az egyszeri díjat a társaság könyveiben kimutatni? Időarányosan elhatárolható? Az elszámolás módjában van-e a társaságnak választási lehetősége?
Részlet a válaszból: […]fog következni. (A banki kölcsön összegét a kérdés nem tartalmazza, így a biztos kamatként kezelt egyszeri díj mértékét nem tudjuk megítélni, nagyságát nem tudjuk minősíteni. Ennek azonban az elszámolás szempontjából nincs jelentősége!)Az előbbiek és a kérdésben leírtak alapján az egyszeri díjat úgy tekinthetjük, mint öt év átlagosított kamatát (függetlenül attól, hogy a két fél közötti megállapodásban azt minek nevezik), amelyet a kölcsönt igénybe vevő akkor is megfizet, sőt előre megfizet, ha az Euribor 2,5%-ot meghaladó emelkedése nem következik be. Ha viszont kamatnak minősül az egyszeri díj, akkor azt a pénzügyi műveletek ráfordításai között mint fizetendő kamatok és kamat jellegű ráfordítások kell kimutatni.Az összemérés számviteli alapelv szerint az adott időszak eredményének meghatározásakor a tevékenységek adott időszaki teljesítéseinek elismert bevételeit és a bevételeknek megfelelő költségeit (ráfordításait) kell számításba venni, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Az időbeli elhatárolás számviteli alapelvekből viszont az következik, az olyan gazdasági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7139
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: