Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bankköltség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Vagyoni értékű joghoz kapcsolódó bankköltség elszámolása

Kérdés: A társaság vagyoni értékű jog megvásárlása érdekében hitelkeret-szerződést kötött a pénzintézettel. A jelentős értékű üzemeltetési jog ingatlanokhoz és egyéb eszközökhöz (gépek, járművek) kötődik. A hitelszerződés rögzíti, hogy a hitel az eszközök átadási ütemének megfelelően kerül folyósításra. Az eszközök átadása és a hitelszerződés megkötése között eltelt majdnem egy év, ezalatt a hitel nem került folyósításra, de a hitelszerződésből eredően komoly bankköltség (szerződéskötési díj és kezelési költség) merült fel. Ezen tételek számviteli elszámolásának mi a helyes módja? Beruházási költség? De a vagyoni értékű jog nem beruházás! Bankköltség mint elszámolt költség időbeli elhatárolással?
Részlet a válaszból: […]meghatározott, a hitel igénybevétele miatt fizetett kezelési díj, folyósítási jutalék, a hitel igénybevételéig felszámított rendelkezésre tartási jutalék, a szerződés közjegyzői hitelesítésének a díja. A tárgyi eszközök beszerzéséhez kapcsolódóan egyértelmű, hogy ezeket a felmerülésükkel egy­idejűleg a beruházási számlán kell kimutatni. De hol kell kimutatni a vagyoni értékű jogok esetében? A kérdésben leírtakból az következik, hogy a vagyoni értékű jog (mint üzemeltetési jog) ingatlanokhoz és egyéb eszközökhöz kapcsolódik. Fontos ez a megkülönböztetés és ennek megfelelő elhatárolás, mivel az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat az Szt. 26. §-ának (3) bekezdése szerint a tárgyi eszközök között, az egyéb eszközökhöz kapcsolódót pedig az Szt. 25. §-ának (6) bekezdése szerint az immateriális javak között kell kimutatni. Az Szt. 26. §-ának (7) bekezdése alapján a beruházások között kell kimutatni a rendeltetésszerűen használatba nem vett, üzembe nem helyezett, a (2)-(6) bekezdésben nevesített eszközök bekerülési értékét. Ebből az következik, hogy a beruházások között elkülönítetten kell kimutatni az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok bekerülési értékébe tartozó tételeket is. Az immateriális javak között nincs külön beruházási számla. Ez azonban nem jelenti azt, hogy például a vagyoni értékű jogok bekerülési értékébe tartozó tételeket nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4482
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Bankköltség áthárítása

Kérdés: Cégünk ügyfelei részéről egyre nagyobb igény jelentkezik a kártyával történő fizetésre. Mivel még mindig igen magas költséget ró ránk a bank kártyaelfogadás esetén, gondolkodunk annak a bevezetésén. Átterhelhetjük-e ezen költségeket azon ügyfeleink részére, akik (amelyek) ily módon akarják számlájukat kiegyenlíteni?
Részlet a válaszból: […]fizetés elfogadásakor az ügyfelek részére - ennek ellenében - semmiféle szolgáltatást nem nyújt. Közvetített szolgáltatás sem lehet, mivel a bank szolgáltatását a kérdező cég részére nyújtja, és nem a cég ügyfelének (még közvetetten sem!). Nyilvánvaló, a kártyaelfogadás esetében a cégnek a banki szolgáltatásért fizetnie kell, és így többletköltsége lesz. Mivel ezen többletköltség a cég tevékenységével szorosan összefügg, annak összegére fedezetet a kiszámlázott tevékenység[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4305
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,