Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott beszámoló (egyszerűsített) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Egyszerűsített beszámoló egyesületnél

Kérdés: Az egyesület éves beszámolójával kapcsolatban kérdezem, hogy véleményük szerint lehetséges-e egyszerűsített beszámolót készíteni akkor, ha ennek a 479/2016-os kormányrendelet 8. § 1. pontban rögzített feltétele fennáll, mert az árbevétel kisebb 50 M Ft-nál, de egyébként az egyesület kettős könyvvitelt vezet (bár vezethetne egyszeres könyvvitelt is)?
Részlet a válaszból: […]azt rögzíti, hogy az egyszerűsített beszámolót készítő egyéb szervezet egyszeres könyvvitelt köteles vezetni. Másrészt gyakorlatilag megvalósíthatatlan, mivel az egyszerűsített beszámoló pénzforgalmi adatokra támaszkodik, az egyszerűsített éves beszámolót alátámasztó kettős könyvvitel a gazdasági események folyamatát rögzíti, függetlenül attól, hogy a pénzügyi rendezés megtörtént-e vagy sem. Így a kettős könyvvitel zárt rendszerében lévő adatok alapján az egyszerűsített beszámoló (sem annak mérlege, sem annak eredménykimutatása) nem készíthető el.Az egyesület a feltételek fennállása[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8161

2. találat: Egyszerűsített éves beszámoló készítése

Kérdés: Társaságunk 1999., 2000., 2001. évi mérlegadatai meghaladták az új Szt. 9. §-ában meghatározott, az egyszerűsített éves beszámoló készítésének határértékeit. Kellett-e 2001. évre éves beszámolót készíteni? Mikortól kell értelmezni a két egymást követő évet?
Részlet a válaszból: […]igényel különösebb magyarázatot. Arra a kérdésre, hogy 2001. évre kellett-e éves beszámolót készíteni, a régi Szt. 58. §-ának (1) bekezdése, az új Szt. 97. §-ának (1) bekezdése ad választ. Ezt az előírást a kérdésben szereplő évekre alkalmazva, a következőt jelenti: ha az egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozó a törvényben előírt három mutatóérték közül bármelyik kettőnek a határértékét túllépi két egymást követő üzleti évben (1999-ben, 2000-ben), akkor a második évi (tehát a 2000. évi) beszámoló elkészítését (a 2000. évi beszámolót legkésőbb 2001. május 31-ig kellett elkészíteni) követő évtől (tehát 2002-től) éves beszámolót köteles készíteni. (Akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 909
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,