Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beszerzési ár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Beszerzési ár módosítása

Kérdés: A kft. a 2012. évben gépsort vásárolt 40 millió Ft + áfa beszerzési áron. A társaságnál az adóhatóság 2013. évben áfa adónemben revíziót tartott, és az általuk felkért szakértő 20 millió forint értékben állapította meg a gépsor nettó beszerzési árát. Az adóhatósági jegyzőkönyv és a határozat áfa adónemben tartalmazott megállapítást. Milyen módon javítható a könyvelésben a nettó beszerzési ár? A probléma az értékcsökkenés elszámolása kapcsán merül fel. Megoldás lehet-e a számlakibocsátó részéről a számla helyesbítése?
Részlet a válaszból: […]hogy a szakértő miért adott meg lényegesen alacsonyabb beszerzési értéket? Erre a választ adó - információ hiányában - nem tud érdemi választ adni. Ha a kft.-nek sikerül - elsősorban - a szakértőtől erre a kérdésre választ kapni, akkor nyugodtak lehetnek az értékcsökkenési leírás költségkénti elszámolása során is.A szakértő megállapítása vonatkozhatott kizárólag a gépsorral kapcsolatos előzetesen felszámított és levonható áfa alapjára, és így a levonható áfa összegére. Ez esetben a számviteli elszámolásban semmit nem kell módosítani. Lehet az is, hogy az eladó társaságnál az adóhatósági ellenőrzés során módosították a számlázott eladási árat, akkor jogos következménye lehet annak a levonható áfa alapjának és összegének módosítása is. Ez esetben azonban az eladónak már 2013-ban (vagy már korábban) számlát kellett kibocsátania, amely helyesbítő számlát a kérdező kft.-nél már[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. január 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6892
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: