Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott betétdíjas göngyöleg tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Sörösdoboz visszaváltásáért fizetett összeg

Kérdés: Cégünk sörösdoboz-visszaváltó automatát üzemeltet mintaboltja mellett. Az üres dobozokat bruttó 2 Ft/doboz értékben lehet beváltani a mintaboltban az automata által nyomtatott bizonylat alapján. Az ügylet elszámolásakor a pénztárgépen technikailag csak göngyölegként lehet ezt a tételt levonni, mivel csak a göngyölegeknél lehet negatív tételeket beütni a pénztárgépbe. Számviteli elszámolás szempontjából helyesen járunk-e el, ha kedvezményként számoljuk el ezeket a tételeket? Vagy van erre jobb, helyesebb megoldás?
Részlet a válaszból: […]gazdasági eseményt kell a könyvvitelben rögzíteni, azaz a hulladékot, a visszaváltott dobozokat készletre kell venni, és mindaddig készleten tartani, amíg azokat nem "értékesítik", azaz a hulladékbegyűjtőhöz el nem szállítják.Tehát a visszaváltott sörösdobozokat - jellemzően az áruk között - készletre kell venni 2 Ft/doboz értéken. Ha a pénztárgép csak göngyölegként tudja az ellenérték kifizetését rögzíteni, akkor a göngyölegkénti készletre vétel sem kifogásolható. Ha a hulladékbegyűjtő, a hulladékhasznosító a begyűjtött sörösdobozok elszállításakor fizet, akkor az áfa nélküli ellenértéket árbevételként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8275
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Betétdíjas göngyölegek értékvesztése

Kérdés: Társaságunk tevékenysége során belső anyagmozgatásra görgős konténereket használ, amelyeket tárgyi eszközként tartunk nyilván. Itt értékcsökkenést számolunk el. Vannak olyan konténerek, amelyeket göngyölegként mutatunk ki, mert elhagyják telephelyünket, partnercégünk és cégünk közötti oda-vissza szállítást szolgálják. Csak az esetleges hiányt számlázzuk. A partnercég a göngyöleg árát az általa vásárolt termék árában fizeti meg, 4 év alatt. Ez idő alatt a göngyölegekkel kapcsolatosan költség nem épül be a termék önköltségébe. 4 év elteltével a göngyöleg nem használható tovább, értékvesztésként a 4. év végén elszámoljuk. Így az árbevétel elszámolása és a költség elszámolása eltér egymástól. Hogyan oldható fel számvitelileg ez az ellentmondás?
Részlet a válaszból: […]vevővel időszakonként (legalább évenként) elszámolnak, és a vevő által leltárral alá nem támasztott göngyölegeket (a göngyöleghiányt) a vevő felé kiszámlázzák. A betétdíjas göngyölegek esetében is azonban értékvesztést kell elszámolni, - ha a betétdíjas göngyöleg bekerülési értéke, illetve könyv szerinti értéke az üzleti év mérlegfordulónapján jelentősen és tartósan magasabb, mint a mérlegkészítéskor ismert piaci értéke, - ha a betétdíjas göngyöleg csökkent értékűvé válik. A göngyölegeknek a mérlegkészítés időpontjában ismert piaci értékét ugyanolyan módszerekkel lehet megállapítani, mint a kereskedelmi áruk esetében. A kérdésben szereplő göngyölegek - feltételezhetően - csak a két cég viszonylatában használtak, valószínű, hogy azok harmadik személyek részére nem eladhatók. Ez esetben akár mind a 4 évben a bekerülési érték 25 százaléka értékvesztésként elszámolható, és ezzel a 4. év végére a könyv szerinti értéke nulla lesz. A göngyölegeknél értékvesztést kell elszámolni akkor is, ha a betétdíjas göngyöleg csökkent értékűvé válik, de még göngyölegként használható. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. május 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3123
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,