Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bizományosi értékesítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Bizományosi értékesítés számlázása

Kérdés: Az eladási bizományi szerződés alapján a bizományos a saját nevében értékesíti a megbízó által átadott termékeket. A bizományos bizományosi jutalékra jogosult az eladott termékek után. A számlázás kétféleképpen történik:
Az egyik: a megbízó az ún. fogyásjelentés alapján a szerződésben rögzített árakon elkészíti a bizományos felé a számláját, a bizományos pedig a bizományosi jutalékról az ő számláját a megbízó felé. Mindkét esetben az Áfa-tv. 58. §-ának (1a) bekezdésében leírtakat alkalmazzák a számla teljesítésére.
A második: a megbízó az ún. fogyásjelentés alapján a számláját úgy készíti el, hogy a szerződésben rögzített árakat (termékek értékét) csökkenti az ehhez kapcsolódó bizományosi jutalék értékével. A teljesítés az előbbiek szerint.
A két számlázási gyakorlat közül melyik a helyes? Hogyan kell bizonylatolni, elszámolni a megbízó által átadott azon termékeket, amelyeket a bizományos nem tud a szerződés megszűnésekor visszaszállítani, mert hiányzik, visszaszállításra alkalmatlanná vált (értékesítés vagy kártérítés)?
Részlet a válaszból: […]szerződés szerinti eladási áron, számláznia pedig a megbízó nevében, a megbízott meghatalmazottjaként, a megbízó helyett az Áfa-tv. 160-161. §-aiban foglaltak figyelembevételével kellene. E számla alapján árbevételt és fizetendő áfát a megbízó számol el, illetve vall be. Számvitel szerinti teljesítés a termékek tényleges értékesítésének időszaka, áfa szempontjából is ez az időpont, az Áfa-tv. 58. §-ának (1a) bekezdése ez esetben nem értelmezhető. A bizományosnak a számlák kiállítására és a megbízó felé való továbbításán túlmenően a bizományosi jutalék értékét kell - a megbízóval kötött szerződésnek megfelelően - számláznia. [Ez történhet elszámolási időszakonként az Áfa-tv. 58. §-ának (1a) bekezdése szerint is.]A kérdésben leírtak alapján valójában a "bizományos" a "megbízóval" nem bizományi szerződést kötött, hanem adásvételi szerződést, mely szerint a megbízó által átadott termékeket a megbízó csak akkor számlázza a "bizományos" felé elszámolási időszakonként, ha azokat a bizományos már értékesítette. Ennek a konstrukciónak alapvető problémája az, hogy a "bizományos" olyan terméket értékesít, amelynek ő nem a tulajdonosa, nem szerepel a könyveiben. (Ez számvitelileg, de áfa szempontjából is kezelhetetlen!)Ha nem térnek át a Ptk. szerinti bizományi szerződés szerinti - fentiekben már körül írt - konstrukcióra, akkor a megbízónak (mint eladónak) a "bizományosnak" átadott termékeket az átadáskor számláznia és könyvelnie kell árbevételként az áfa felszámításával (függetlenül attól, hogy azt a "bizományos" még nem adta el). Természetesen a "bizományosnak" az általa megvásárolt termékeket készletre kell venni, majd a vevők felé történő értékesítéskor a vevők felé számláznia, árbevételként, a készletcsökkenést pedig az eladott áruk beszerzési értékeként elszámolnia.A megbízó a termékek átadásakor az adásvételi szerződés szerinti eladási árat is számlázhatja, de számlázhatja a bizományosi jutalék értékével csökkentett összeget is. Az első esetben a vevő, a "bizományos" a bizományi jutalékot külön fel kell hogy számítsa, számlázza, azt árbevételként, a megbízó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. február 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7837
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Bizományba átvett értékcikkek

Kérdés: A horgászegyesület az éves tevékenységéhez a MOHOSZ-tól horgászokmányt, igazolványt és bélyeget kap albizományosi szerződés alapján, számlázás nélkül. Ezeket az értékcikkeket az egyesület magánszemélyek felé értékesíti, amiről számlát vagy nyugtát állít ki. A beszedett ellenérték és a forgalmazási jutalék különbözetét átutalja a MOHOSZ részére. Az egyesület a jegyzőkönyv alapján átvett értékcikkeket hol, miként mutassa ki a könyveiben? Az értékesített cikkek az egyesületnél költségek vagy ráfordítások lesznek? Az egyesület nem közhasznú, a tevékenysége csak alapcélt szolgál.
Részlet a válaszból: […]magánszemélyek számára értékesíteni fogja (T 261 - K 454). Ebből következően, a magánszemélyek felé történő értékesítéskor a számla, illetve nyugta alapján: T 311 - K 91-92, T 381 - K 91-92, a bekerülési érték kivezetése: T 814 - K 261. Az értékesítési tevékenység ellenértékét, a forgalmazási jutalékot a MOHOSZ felé számlázni kell: T 311 - K 91-92, 467, majd a MOHOSZ-szal szembeni kötelezettség teljesítésébe be kell számítani: T 454 - K 311, és a forgalmazási költséggel csökkentett ellenértéket kell pénzügyileg rendezni: T 454 - K 384.Természetesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7545
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,