Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott cégvásárlás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Cég értéke cégvásárláskor

Kérdés: Szeretnénk vásárolni egy biztosítási brókercéget, amelynek az árbevétele 10-12 millió forint évek óta. A cég üzleti vagy cégértékét az eladó a meglévő 5 millió forint szavatolótőkével együtt 15 millió forintban határozta meg. A befektetésre jutó saját tőkén felüli üzleti érték az immateriális javak között nyilvántartásba vehető-e és 5 év alatt leírható-e?
Részlet a válaszból: […]ellenérték lényegesen több, mint ezen befektetésre jutó - az adott társaság eszközei és kötelezettségei Szt. szerinti értékelésével meghatározott - saját tőke értéke, üzleti vagy cégérték a kettő pozitív különbözete. A kérdés szerinti vásárlásnál feltételezhető, hogy a vevő az adott társaságban közvetlen irányítást biztosító befolyást szerez (a szavazatok több mint 75 százalékát), a 15 millió forintos vételár meghaladja a befektetésre jutó saját tőke értéket, akkor a vételárból azt a részt, ami a befektetésre jutó saját tőke értékével azonos, a tartós pénzügyi befektetések között mint tulajdoni részesedést kell kimutatni, a befektetésre jutó saját tőke értéket meghaladó vételárat (különbözetet) pedig az immateriális javak között, mint üzleti vagy cégértéket kell szerepeltetni. Feltételezzük, hogy a biztosítási brókercég eszközeit és kötelezettségeit az Szt. és a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint értékelték. Az Szt. 52. §-ának (4) bekezdése szerint az üzleti vagy cégértéket 5 év vagy ennél hosszabb idő alatt lehet leírni. Ez az előírás azonban várhatóan 2005-től[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1957
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Cégvásárlás költségei

Kérdés: Cégvásárlások kapcsán gyakori, hogy a vevő átvilágítja a céget, amelynek során könyvvizsgálói, ügyvédi, ingatlanbecslői stb. díjak kifizetésére kerül sor. Kérdés, hogy ezen költségek az eladásra szánt társaságban elszámolhatók-e, vagy az eladót, vagy a vevőt terhelik, esetleg egymás között - megállapodásuknak megfelelően - megoszthatják.
Részlet a válaszból: […]részesedést jelentő befektetés bekerülési értékeként kell a megfelelő számlán kimutatni. Ha a vétel később megvalósul, a vételár is a befektetés bekerülési értéke lesz, a kettő együttes értéke a könyv szerinti érték. Amennyiben a vétel a belátható jövőben biztos, hogy nem valósul meg, az adott gazdálkodónak két lehetősége van: vagy értékvesztés formájában a kérdésben szereplő díjakat a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításával szemben leírja, vagy az eladónak értékesíti (ha az, mint szellemi terméket a jövőben hasznosítani tudja) legalább a bekerülési értéken, illetve térítés nélkül az eladónak - hasznosításra - átadja, a térítés nélküli eszközátadás, illetve szolgáltatásnyújtás szabályainak megfelelően. A cégvásárláshoz kapcsolódó átvilágítás költségei - jellemzően - a vevőt terhelik, hiszen a vevő kezdeményezi az átvilágítást. Természetesen, az átvilágítás kapcsolódhat a cégeladáshoz is, a cég értékének ismerete fontos az eladási ár meghatározásához. A cégeladás az eladó érdekkörébe tartozik, így annak költségei az eladót terhelik. Az eladó átvilágítással kapcsolatos költségeire az átvilágított társaság részvényei, üzletrészei értékesítésekor kap fedezetet. Ezért az átvilágított társaság részvényeinek, üzletrészeinek értékesítéséig - az összemérés elvének érvényesítése érdekében - az átvilágítás költségeit[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1396
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,