Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott Covid tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elvitelre értékesített étel áfamértéke

Kérdés: A 498/2020. (XI. 13.) számú Korm. rendelet 5%-os áfát határoz meg az Áfa-tv. 3. számú mellékletének 3. sora szerinti étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített nem alkoholtartalmú ital forgalma esetében. A cukrászdai termelőben készített, saját üzleteiben forgalmazott valamennyi termékre (pl.: egész torta, csomagolt habcsók, különféle bejglik, kézi gyártású bonbon, péksütemények) vonatkozik a Korm. rendelet 1. §-a szerinti, 5%-os áfakulcs?
Részlet a válaszból: […]ülő vendégek számára egyedi pincéri felszolgálással, szórakoztató műsor mellett vagy anélkül. Vagyis az 5 százalékos adómérték alkalmazásának alapvető feltétele, hogy e szolgáltatás valósuljon meg. Amennyiben a besorolást tekintve bizonytalanság merül fel a vállalkozás által végzett tevékenységet illetően, akkor a Központi Statisztikai Hivataltól kérhető tájékoztatás.A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 8. § (1)-(2) bekezdései alapján a vendéglátóüzletben az ott foglalkoztatottakon kívüli személy csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében tartózkodhat. Erre való tekintettel született az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet, mely az 5 százalékos adómérték tekintetében annyi változást hozott, hogy 2020. november 14-étől addig, amíg a Korm. rendelet előírása alapján nem valósulhat meg a helyben fogyasztás, 5 százalékos adómérték vonatkozik az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített olyan étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén a fentiekben ismertetett (kedvezményes) szabályok alá tartozna.A kedvezményes adókulcs alkalmazásának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8389

2. találat: Védőmaszk, gumikesztyű

Kérdés: Társaságunk védőmaszkokat és egyszer használatos gumikesztyűket vásárolt nagy tételben munkavállalóinak a veszélyhelyzetre tekintettel, a munkavégzéshez szükséges egészségvédelem miatt. Társaságunk hulladékgyűjtéssel, hulladékválogatással foglalkozik, de nemcsak fizikai, hanem irodai dolgozóknak is biztosítottuk a védőfelszerelést (pl. postai, banki ügyintézéshez). Helyes-e az a gyakorlat a számviteli, illetve adójogi elszámolás tekintetében, ha anyagköltségként könyveltük a beszerzést, az áfát levonásba helyeztük, és járulékot nem fizetünk a beszerzés után, mivel nem természetbeni juttatásként adtuk dolgozóinknak?
Részlet a válaszból: […]ellátásához, a munkavégzés során az egészsége védelme érdekében. Természetesen nemcsak a fizikai dolgozók, de az irodai dolgozók részére is. Mivel ezek az eszközök egy éven belül elhasználódnak, azok beszerzési értékét a használatbavételkor (ha év közben a készletekről nem vezetnek nyilvántartást, akkor a beszerzéskor, az év végén a használatba nem vettek leltározásával) anyagköltségként kell elszámolni.A jogszabály alapján kötelezően juttatandó munkaruhák, egyenruhák, védőruhák beszerzési értékét eddig is anyagköltségként kellett elszámolni, ha a vállalkozói tevékenységet legfeljebb egy évig szolgálják. A védőmaszkok, az egyszer használatos[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8202
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,