Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott deviza átváltása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Devizaadósság forintosítása

Kérdés: A zrt. magánszemély devizaadósával az adósság forintosításában egyezik meg, amelyet szerződésbe foglalnak. Kérdés, hogy az átváltás milyen árfolyamon történjen? A zrt. az árfolyam-különbözetet azonnal elszámolhatja a könyveiben?
Részlet a válaszból: […]szükséges devizamennyiséget megvásárolni. Kereskedelmi banktól (ez lehet az zrt. bankja is) történő devizavásárlás esetén a banki eladási árfolyamon állapítanák meg a fizetendő forintösszeget. Ezért a megállapodás időpontjában érvényes banki eladási árfolyamon határozzák meg a devizaadósság helyett a forintadósság (forinttartozás) összegét. A mutatkozó
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6271
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Naponta átváltott hitel

Kérdés: A társaság - hitelszerződése alapján - bankhitelét bármikor átválthatja másik devizanemre, egy napon belül többször is (például USD-ről euróra vagy forintra). A napon belüli átváltásból adódó árfolyam-különbözeteket (nyereség-veszteség) lehet-e összevontan könyvelni a 8-as vagy 9-es számlákra?
Részlet a válaszból: […]választott devizaárfolyamon átszámított értéken kell állományba venni (célszerűen az átvezetési számlával szemben). Az átvezetési számlán mutatkozó különbözetet pedig ügyletenként (mert az ügyletenként kerül meghatározásra!) kell elszámolni a pénzügyi műveletek egyéb bevételei, illetve a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között. Hasonló következtetésre és eredményre jutunk akkor is, ha nem használják az átvezetési számlát. Ez esetben a megszűnő devizakötelezettség számlával szemben kell állományba venni az új devizakötelezettséget, természetesen a teljesítéskori választott devizaárfolyamon átszámított forintértéken. Ez esetben a megszűnő devizakötelezettség számlán jelenik meg az adott ügylet árfolyam-különbözete, a megszűnő devizakötelezettség könyv szerinti árfolyamon számított forintértéke és az új devizakötelezettség bekerüléskori árfolyamon számított forintértéke közötti különbözet összegében. Abban az esetben, ha az átváltás úgy történik, hogy az egyik devizában meglévő hitelt ténylegesen visszafizetik (T 4522 - K 3861), akkor a deviza bekerülési árfolyama és a devizahitel bekerülési árfolyama közötti különbözet (ha van!) a devizakötelezettség-számlán jelenik meg, onnan kell a pénzügyi műveletek egyéb bevételei, illetve a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai számlára átvezetni. Árfolyam-különbözet csak akkor lesz, ha a felvétel és a visszafizetés közötti időszakban a devizaeszköz cserélődött. (Napon belüli többszöri csere esetében jellemzően nem is lesz árfolyam-különbözet.) Az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4896
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Deviza átváltása forintra

Kérdés: Cégünk rendelkezik deviza- és forintbankszámlákkal is. A könyveinket forintban vezetjük. A devizaszámláról a forintszámlára való átvezetéskor a bank a vételi árfolyamot használja. Mi a devizaszámláról történő kifizetések könyvelésekor az átlagárfolyamot használjuk. A fentiek miatt az átvezetési számlánk nem fut ki nullára, mivel a forintszámláról és a devizaszámláról más-más összeg kerül rá. Ha az átvezetéseket a bank által megadott vételi árfolyamon könyveljük, az átlagárfolyam nagymértékben torzul. Mit csinálunk rosszul?
Részlet a válaszból: […]vételárfolyamon forintra átszámított összegben) kell az átvezetési számlával szemben az elszámolási betétszámlán állományba venni. Az átvezetési számlán mutatkozó egyenleget pedig mint árfolyamveszteséget kell a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között elszámolni. (Előfordulhat azonban az is, hogy ez az egyenleg árfolyamnyereségként számolandó el!) Valószínű, hogy az átvezetési száma egyenlegét a cég nem számolta el mint árfolyam-különbözetet, vagy - helytelenül - a deviza bekerülési átlagárfolyamát befolyásoló tényezőnek tekintette. Itt jegyezzük meg, a külföldi pénzértékre szóló eszközök (ideértve a valutát és a devizát is) bekerülésekor kell a bekerülés napjára, illetve a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó választott devizaárfolyamon (az adott esetben deviza-átlagárfolyamon) kell a forintra átszámítást elvégezni. Ha a külföldi pénzértékre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. november 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4812
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Deviza átváltása forintra

Kérdés: Ha a cég devizát konvertáltat a bankjánál, ekkor a jóváírás pénzforgalmi helyén nem a társaság által választott árfolyamon könyveljük le a jóváírt deviza forintértékét, hanem a kereskedelmi banknak a váltáskor használt árfolyamán. Ezt egyértelműsíti a 3797. számú kérdésre adott válasz. Ha viszont a cég nem vált, hanem valutát vesz fel a valutapénztárban a devizaszámlájáról, akkor a valutapénztárban történő jóváírás könyvelésekor a társaság által választott devizaárfolyamot használjuk vagy a deviza-betétszámla terhelésének könyvelésekor használt átlagárat, hogy a tranzakció ne generáljon árfolyam-különbözetet?
Részlet a válaszból: […]árfolyamot meghatározni (ez az átváltást végző kereskedelmi bank devizavételi árfolyamával egyezik meg). A beváltási devizaárfolyam azonban eltér a devizaszámlán lévő deviza csökkenésének elszámolásánál alkalmazandó devizaárfolyamtól, a különbözetet átvezetési számla használatával indokolt megállapítani. Jellemzően a forintra történő átváltásnál mindig van árfolyam-különbözet. A devizaszámláról történő valuta felvételekor a kérdés első fordulatában leírtakat kell alkalmazni. A valuta felvételének a valutapénztárban való könyvelésekor a társaság által választott, a felvételkor érvényes devizaárfolyamon[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3951
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,