Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott devizakészlettel nem fedezett tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Devizakészlettel nem fedezett devizakötelezettség

Kérdés: Számviteli kézikönyvben olvastam, és nem sikerült értelmeznem az alábbiakat: Része az eszköz bekerülési értékének a beruházáshoz, a vagyoni értékű joghoz közvetlenül kapcsolódó - devizakészlettel nem fedezett - devizakötelezettség, időarányos árfolyamnyereség, illetve árfolyamveszteség. Szeretnék rá számos példát kapni, hogy egyáltalán miről van szó.
Részlet a válaszból: […]devizakiadások erről nem rendezhetők.Önmagában az, hogy a társaságnak van devizaszámlája, azt jelenti, hogy van devizakészlete. Ha azonban ez a devizakészlet nincs az előző bekezdés szerint lekötve, és így bármire felhasználható, így a beruházási szállító számlája kiegyenlítésére is, akkor beszélhetünk devizakészlettel nem fedezett beruházáshoz, vagyoni értékű jog beszerzéséhez kapcsolódó devizakötelezettségről.A fentiek szerinti megkülönböztetésnek a mérlegfordulónapi értékelésnél van különös jelentősége.A devizaszámlán meglévő devizakészlettel fedezett devizakötelezettség esetén az Szt. 60. §-ának (3) bekezdése szerinti értékeléskor a devizakészletet is, a devizakötelezettséget is át kell értékelni, az árfolyam-különbözet összevontan az eredményben jelenik meg.A devizakészlettel nem fedezett devizakötelezettség esetén az Szt. 60. §-ának (3) bekezdése szerinti értékeléskor a devizakészletet is, a devizakötelezettséget is át kell értékelni, a devizakészletnél mutatkozó árfolyam-különbözet az eredményben jelenik meg, míg a beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó devizakötelezettségek árfolyam-különbözete a beruházás, a vagyoni értékű jog bekerülési értékét módosítja.A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8530
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Devizakészlettel nem fedezett devizakötelezettség

Kérdés: Az Szt. 47. §-a több bekezdésében részletezi, hogy mi képezi a bekerülési (beszerzési) érték részét. A (4) bekezdés c) pontjában az szerepel, hogy a "devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett" devizakötelezettség árfolyam-különbözete is része a bekerülési értéknek. Hogyan kell értelmezni az idézőjelbe tett szöveget? Mikor kell vizsgálni ennek a fennállását?
Részlet a válaszból: […]vagy forintra történő átváltására felhasználható.Ez esetben például az épületvásárlás (a beruházás) bekerülési értéke miatti devizakötelezettség törlesztésekor - a beruházás üzembe helyezéséig - keletkező árfolyam-különbözet összegével (akár árfolyamnyereség, akár árfolyamveszteség) a beruházás bekerülési értékét módosítani kell.A devizakészlettel való fedezettséget a beruházáshoz kapcsolódó devizakötelezettséget megelőzően kell vizsgálni (pontosabban biztosítani elkülönítéssel). Ha a meglévő devizakészletet (legalább akkora összegben, mint a várható devizakötelezettség) a beruházáshoz kapcsolódó devizakötelezettséghez hozzárendelték, célszerű, ha ezt úgy dokumentálják, hogy a már meglévő devizakészletet elkülönített devizaszámlára vezetik át (vagy kötik le), amelyből csak és kizárólag a beruházáshoz kapcsolódó devizakötelezettséget egyenlítik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8218

3. találat: "Devizakészlettel nem fedezett" értelmezése

Kérdés: Mit jelent az év végi árfolyamveszteség elszámolásánál a "devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett" külföldi pénzértékre szóló kötelezettség (tartozás)? A 2008. évben eurókölcsönből beszerzett eszköz esetén, amikor a jelenleg fennálló tőketartozás 128 582 euró, a 2011. év végi átértékelés vesztesége 8 millió forint?
Részlet a válaszból: […]beszerzett eszköz miatt fennálló eurókölcsön törlesztésére használható fel. Az ilyen elkülönített (valójában a kölcsöntörlesztésre lekötött) euró-betétszámlán lévő eurómennyiség az, amellyel a mérleg-fordulónapi értékeléskor az árfolyamveszteség elhatárolása előfeltételeként számolni kell. Önmagában az, hogy a társaságnak van euró-betétszámlája, amelyre beérkező eurót a társaság bármikor a cég érdekében az euróban történő kifizetésekhez felhasználhat, az ilyen devizakészlet nem tartozik ide. A gyenge forint eredményeként az eurókölcsönhöz is jelentős árfolyamveszteség kapcsolódhat. A kérdés szerint ez 8 millió forint. Ha a társaságnak nincs olyan elkülönített, lekötött euró-betétszámlája, amelyet kizárólag[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. június 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5481
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,