Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott dolgozói részvény tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Dolgozóirészvény-kibocsátás elszámolása

Kérdés: Részvénytársaságunk az alaptőkét dolgozóirészvény-kibocsátás céljából felemelte. A részvényjegyzésre jogosultak a kibocsátási árfolyam 30 százalékának befizetése ellenében jegyezhették a részvényeket. A kibocsátott részvényeket a társaság visszavásárolja. A cégbírósági bejegyzés még nem történt meg. Hogyan kell könyvelni? Mennyiben érinti a lekötött tartalékot?
Részlet a válaszból: […]cégbíróságra történő benyújtása, a kibocsátási árfolyam 30 százalékának befizetése még nem jelenti azt, hogy a részvénytársaságnál az alaptőke-emelés megtörtént, és a dolgozók részére a dolgozói részvények átadhatók. Ennek ugyanis az a feltétele, hogy az alaptőke-emelést (a jegyzett tőke emelését) a cégbíróságon a cégjegyzékbe bejegyezzék. Amíg nem történt meg a cégbírósági bejegyzés, addig a részvényeket sem lehet kibocsátani (Gt. 195-196. §), és így természetesen nem lehet azokat visszavásárolni sem. Az Szt. 35. §-ának (7) bekezdése alapján jegyzett tőkén (alaptőkén, törzstőkén) felüli vagyon fedezete alatt a jegyzett tőkével, a lekötött tartalékkal, továbbá az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összegét kell érteni. Másként fogalmazva ez azt jelenti, hogy az alaptőke-emeléshez szabad rendelkezésű tőketartaléknak, eredménytartaléknak kell rendelkezésre állnia. Mivel az alaptőke-emelésről hozott döntés és a cégjegyzékbe történő bejegyzés között hosszabb-rövidebb idő telik el, célszerű a részvénytársaságot terhelő alaptőkén felüli vagyont az alaptőke-emelés cégbírósági bejegyzéséig a saját tőkén belül elkülöníteni a lekötött tartalékban (T 412, 413 - K 414). A dolgozói befizetéseket (a 30 százalékot) pedig jegyzett, de még be nem fizetett tőkeként (T 381, 384 - K 332) kell kimutatni. Amikor az alaptőke-emelést a cégbíróság a cégjegyzékbe bejegyezte, a bejegyzés napjával kell a jegyzett tőke emelését a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni (T 414 - K 412, 413 és T 412, 413 - K 411, valamint T 332 - K 411). Ha már megtörtént a tőkeemelésnek a cégjegyzékbe való bejegyzése, akkor bocsáthatók ki a részvények, és a már kibocsátott részvények akkor vásárolhatók vissza. A részvények visszavásárlásának a feltételeit egyrészt a Gt. 189. §-a, másrészt az Szt. - a Gt-hez kapcsolódóan - határozza meg. A Gt.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 897
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,