Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott dolgozói üzletrész tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Dolgozói üzletrész kedvezményes áron

Kérdés: A kft. dolgozói üzletrészt kíván kialakítani, amelyet a dolgozók kedvezményes áron vásárolhatnak meg. Az üzletrész teljes értékét, vagy csak a névérték és a megfizetett összeg különbözetét kell az eredménytartalék terhére elszámolni? Hogyan és mikor kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket könyvelni?
Részlet a válaszból: […]meg a törzstőke tizenöt százalékát."A hivatkozott előírásból az következik, hogy a (2) bekezdés szerinti dolgozói üzletrészeket a kft. ingyenesen (térítés nélkül) vagy kedvezményes áron adja át a dolgozóknak. Ahhoz, hogy át tudja adni, a törzstőke felemelésének, illetve a dolgozói befizetéseknek meg kell történnie, így a dolgozói üzletrészek értéke ingyenesen biztosított részét a jegyzett tőkén felüli - a lekötött tartalékkal, az értékelési tartalékkal csökkentett - saját tőkének kell fedeznie, a térítés ellenében átadott részét pedig a dolgozók befizetéseinek (T 381, 384 - K 358). Ha a szabad rendelkezésű eredménytartalékból, illetve a dolgozói befizetésekből történik a törzstőke felemelése, akkor ezt a társasági szerződés erről szóló módosításának a cégjegyzékbe való bejegyzése alapján, a bejegyzés időpontjával kell a könyvviteli nyilvántartásokban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. február 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 557
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: