Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egycélú utalvány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egycélú utalvány beváltása

Kérdés: 2019-től az egycélú utalvány értékesítésekor áfafizetési kötelezettség keletkezik. Számlát vagy nyugtát kell kiállítani? Mivel a vevő nem kért számlát, a pénztárgép 27%-os gyűjtőjében rögzítjük az utalvány ellenértékét, amely az áfát is tartalmazza, és átadjuk a pénztárgépes nyugtát. (Ha az utalvány értéke 10.000 Ft, akkor a fizetendő áfa: 2126 Ft, rövid lejáratú kötelezettség: 7874 forint.) Az utalványbeváltás bizonylatolásával és kontírozásával van problémám. Milyen bizonylatot állítsunk ki, és milyen összegről? Beváltáskor már nincs áfafizetési kötelezettség. Megfelelő-e, ha átvételi elismervényt állítunk ki 10.000 forintról? Ez lenne a számviteli elszámolás bizonylata a rövid lejáratú kötelezettségről és az árbevétel elszámolásáról 7874 forint összegben? De az átvételi bizonylat 10.000 forintról szól, ez zavaró tényező! Ha az elgondolásom nem megfelelő, akkor mi a jó megoldás?
Részlet a válaszból: […]el, hogy a jövőbeli vevő nem azonos, illetve nem biztos, hogy azonos az utalványt megvásárlóval. Ebből az is következik, hogy az egycélú utalvány értékesítésekor célszerű az áfát is tartalmazó számlát kibocsátani, illetve számla hiányában - készpénzes vásárlás esetén - olyan pénztárbizonylatot, amelyen feltüntetik, hogy az ellenérték 27 százalékos áfát is magában foglal.A kérdés szerinti, példaként említett 10.000 forint könyvelése - az előbbiekből következően - nem felel meg a számviteli követelményeknek. A helyes könyvelés: T 381 - K 453 (10.000 forint), és az áfa bevallása: T 368 - K 467 (2126 forint).Az utalvány, az egycélú utalvány általános fogalmából következik, hogy az utalvány beváltása valójában a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékekénti, illetve részellenértékekénti elfogadást jelent, és nem azt, - ami a kérdésben leírtakból következik, hogy - az utalvány ellenében történik a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás. Az Áfa-tv. 10/A. §-a az utalványok átruházására vonatkozó szabályokat tartalmazza. Ezen § (2) bekezdése szerint: amennyiben a beváltó az egycélú utalványt kibocsátó adóalany (mint a kérdező), a beváltáskor az utalvány ellenében teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás nem minősül adóztatandó ügyletnek. Az Áfa-tv. ezen rendelkezéséből azonban az nem következik, hogy a beváltott utalvány ellenében történő termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak más szabályai lennének, mint a normál értékesítés, szolgáltatásnyújtás esetében. Az egycélú utalványt beváltó adóalanynak is szüksége van a termékbeszerzése, az igénybe vett szolgáltatása bizonylatára, és ez nem lehet más, mint a szabályszerűen kiállított, áfát is tartalmazó számla.Az általános és a sajátos előírások összeolvasása mellett tehát az egycélú[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7988
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: