Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyenlegközlés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Követelés a mérlegben

Kérdés: Követelést a mérlegben az adós által elismert összegben lehet kimutatni, amelynek alátámasztása a 12. 31-i egyenlegközlők kiküldésével és visszaigazolásával történik. Egyik cégnek jelentős kintlévősége van, de nem tesz eleget a 12. 31-i egyenlegközlésnek, bár én folyamatosan tájékoztatom az aktuális követelésekről. Ez esetben mit tud tenni a könyvelő? Hogyan szerepeljen az ilyen követelés a mérlegben?
Részlet a válaszból: […]egyéb szerződésekből jogszerűen eredő, pénzértékben kifejezett fizetési igények, amelyek a vállalkozó által már teljesített, másik fél által elfogadott, elismert termék értékesítéséhez, szolgáltatásteljesítéshez, kölcsönnyújtáshoz, előlegfizetéshez stb. kapcsolódnak. A hivatkozottak és az Szt. egyéb előírásai alapján tehát a könyvekben (a naprakészen vezetett nyilvántartás alapján a mérlegben) azok a követelések szerepeltethetők, amelyek a vállalkozó által már teljesített, a másik fél által elfogadott, elismert ügyletekhez kapcsolódnak, és a vonatkozó szerződés szerint elfogadott, elismert értéken kerültek könyvelésre. Az egyenlegközlő levelek kiküldése, illetve azok visszaigazolása a könyvelés helyességét utólag is alátámasztja. Az Szt. 65. §-a alapján is a mérlegben követelést az elfogadott, az elismert összegben, illetve a már elszámolt értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt könyv szerinti értéken kell kimutatni. Nyilvánvalóan, bíróság előtt is bizonyítható módon kell dokumentálni a szerződés szerinti teljesítés másik fél általi elismerését, elfogadását. Ha ez egyértelműen rendelkezésre áll, akkor az elegendő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5063
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Egyenlegközlő levelek a követelések értékesítésekor

Kérdés: Társaságunk eladja vevőköveteléseit egy faktorálással foglalkozó cégnek. Milyen követelményei vannak az érintett illető vevőknek küldött egyenlegközlő leveleknek?
Részlet a válaszból: […]az új jogosultnak (engedményesnek) teljesíthet. Így Önöknek a vevőkövetelések értékesítésekor értesíteniük kellett a vevőket (a kötelezetteket), hogy azok a fizetési kötelezettségüket ne Önöknek felé, hanem a faktoringcégnek (az engedményesnek) teljesítsék. Ebből az is következik, hogy a faktoringcég (bár a könyveiben a vételáron veszi fel az Önöktől megvásárolt követelést) köteles a 0. Nyilvántartási számlák számlaosztályban a követelés eredeti összegét is nyilvántartásba venni (az adós, a vevő az eredeti összeggel tartozik most már az engedményesnek), és az ő kötelezettsége az év végi egyeztetés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. április 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 135
Kapcsolódó tárgyszavak: ,