Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyenlegközlő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Követelések egyeztetése

Kérdés: Elfogadható-e hitelesnek az a beszámoló, amelyhez kapcsolódóan az egyenlegközlő leveleket a társaság nem küldte ki, így csak a saját analitika alapján számolta el azokat?
Részlet a válaszból: […]bekerülő adatok valódiságáról a csak értékben kimutatott eszközöknél (követeléseknél) és kötelezettségeknél leltározással (egyeztetéssel) kell meggyőződni. Az egyeztetés formájára vonatkozóan azonban tételes előírást az Szt. nem tartalmaz, mivel annak módszere például más akkor, ha pénzkölcsönből vagy termékértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó követelésről van szó. A mérleg-fordulónapi leltározásnak, egyeztetésnek így csak egyik formája az egyeztető levelek megküldése. Természetesen ez is csak akkor, ha a címzett, a partnertársaság az egyeztető levélben foglaltakat írásban visszaigazolja, a korábbi teljesítést ismételten elfogadja. (Megjegyezzük, nem felel meg ezen követelménynek az a mindennapi gyakorlat, amely szerint, ha 8 napon belül az egyenlegközlő levélben foglaltakat nem igazolják vissza, akkor a teljesítést, a követelést elismertnek, elfogadottnak tekintik.) A törvényi előírásból az következik, a mérleg-fordulónapi egyeztetés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1446
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,