Konyhán, bárban felszolgált szeszes italok, üdítők elszámolása

Kérdés: Az egyik cégünk szállodát üzemeltet, mely szálloda konyhát és bárt is működtet. A konyha is, a bár is működése során italokat használ fel. A konyha egy kávé elkészítéséhez tejet használ, míg a bár vagy koktélt állít elő receptúra alapján, vagy különböző adagokban kimérve felszolgálja az egyes szeszes italokat és üdítőket. Ezen italok felhasználásának helyes elszámolásához kérjük szakmai véleményüket. – Ezek után a kérdező ismerteti az eladott áruk beszerzési értékét, lényegében a számviteli törvény előírásának megfelelően. Majd példaként kapcsolódóan ismerteti véleményét, amelyet az ismétlések elkerülése érdekében a válaszban részletezünk. A számviteli törvény szerinti anyagköltség-értelmezés ismertetése után a kérdező által levont következtetés: Mivel az egyes italok mind a konyha, mind a bár működése során nem változatlan formában kerülnek értékesítésre, így az egyes italok fogyása anyagköltségként számolandó el. Helyes ez?
Részlet a válaszából: […] A válasz előtt megjegyezzük: a kérdésben elegendő csak a konkrét törvényi előírásra hivatkozni, nem szükséges azt megismételni.A kérdésben említett esetekben véleményük általában elfogadható. Amikor a konyhai étel készítése során bármilyen italt (tejet, ásványvizet,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2025. október 9.
Kapcsolódó címke:

Méretre vágás minősítése

Kérdés: Bútorlapszabászat a vásárolt bútorlapokat a vevő kérésének megfelelő méretre vágja, és úgy értékesíti. A megvásárolt bútorlap elábé vagy anyagköltség?
Részlet a válaszából: […] A kérdésre a válasz annak függvényében más és más lehet,hogy a méretre vágás eredményeként keletkezik-e új termék vagy sem.Véleményünk szerint a méretre vágás nem változtatja meg atermék jellegét, minőségét, nem eredményez új terméket, így a méretre...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2008. augusztus 28.
Kapcsolódó címke: