Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott élettartam-változás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Értékcsökkenés módosítása felújításnál, maradványérték

Kérdés: A 2001. január 1-je előtt aktivált tárgyi eszköz felújításánál az érték változik. A felújítást követően az évenként elszámolandó értékcsökkenést kell-e módosítani, és kell-e maradványértékkel számolni?
Részlet a válaszból: […]maradványértékében bekövetkezett változás, amelyet nem lehet, illetve nem kell terven felüli értékcsökkenés elszámolásával rendezni. A leírtakból következően, amennyiben a vállalkozó szempontjából meghatározó jelentőségű tárgyi eszköznél végeznek 2001. január 1-je után az új Szt. előírásainak is megfelelő, az eszköz értékét növelő felújítást, akkor indokolt lehet az évenként elszámolandó értékcsökkenés módosítása. Ennek eldöntésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy az elvégzett felújítás bekerülési értéke növeli a felújított tárgyi eszköz eredeti bekerülési értékét, továbbá a megnövekedett bekerülési (bruttó) érték alapján a változatlan mértékű leírási kulccsal számított értékcsökkenés mellett a tárgyi eszköz számított élettartama megnő, valamint a felújítás következtében a tárgyi eszköz várható hasznos élettartama is növekedik. Amennyiben a várható hasznos élettartam kisebb mértékben nő, mint[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. január 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 13
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,