Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elhunyt munkavállaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elhunyt munkavállaló hiteltartozása

Kérdés: Munkavállalónk elhunyt. Az árván maradt gyerekek részére a temetési segélyen túl a munkavállalónk által felvett hiteltartozás törlesztéséhez a munkáltató cég is hozzájárult. Ez utóbbi támogatás is kifizethető temetési segélyként? Elszámolható a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként? Számvitelileg a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell kimutatni?
Részlet a válaszból: […]adómentes, amelyet az áfát is magában foglaló összegben a személyi jellegű egyéb kifizetések között kellett elszámolni.Az elhunyt munkavállaló által felvett hitel miatti tartozás pénzügyi rendezésébe való besegítés azonban nem sorolható közvetlenül a temetéssel összefüggő költségek közé, bár annak teljesítése az elhunyt örököseit terheli. Így a hiteltartozásnak a társaság által történő (részbeni, illetve teljes) kifizetését nem lehet temetési segélynek tekinteni.Az Szja-tv. 4. §-a (2) bekezdésének c) pontja alapján: nem pénzben megszerzett bevételnek minősül az átvállalt tartozás, a magánszemély által teljesített kiadás, befizetés. Így a hiteltartozás pénzügyi rendezésébe való besegítés annál a közeli hozzátartozónál (gyermeknél) olyan egyéb bevétel, amelyet az összevont adóalapnál számításba kell venni, amely összeg után a társaságot 2019. június 30-áig 19,5%, 2019. július 1-től 17,5% szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, a közeli hozzátartozót 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli, amelyet a társaságnak (a kifizetőnek) kell bevallania, levonnia és befizetnie, amely bevételt a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.A Tao-tv.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8028
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Elhunyt munkavállaló özvegyének fizetett juttatások

Kérdés: Munkavállalónk üzemi baleset következtében elhunyt. Özvegyének megállapodás alapján egyszeri kifizetésként nem vagyoni kártérítést (a szomorú esemény feldolgozásához), költségtérítést (telefonköltség, ház körüli munkák stb.), dologi kártérítést (ruházat stb.), havi rendszerességű kifizetéssel az elmaradt jövedelem jogcímen fizetünk. A kifizetés elszámolása az Szt. szerint minek minősül? Személyi jellegű kifizetésnek vagy egyéb ráfordításnak?
Részlet a válaszból: […]fizetett összeget is, mivel az nem tartozik az Szt. 79. §-ának (2) bekezdése szerinti bérköltség fogalmába. A személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni a kifizetések után fizetendő áfát és szja-t is. A károk miatt keletkező bevételek általában személyijövedelemadó-mentesek, mivel ezek többnyire nem jelentenek új jövedelmet, hanem csak a korábban már megszerzett, a mindenkori szabályok szerint adózott jövedelmek (vagyon) elvesztését pótolják. Ennek megfelelően adómentes a kártérítés, kivéve a jövedelmet pótló kártérítést. Adómentes továbbá a temetési segély. A felsorolásban szereplő juttatások közül a megállapodás alapján egyszeri kifizetésként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2153
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: