Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elszámolásra kiadott összeg tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elszámoltatás elszámolásra kiadott összeggel

Kérdés: Társaságunk telephelyén 2001-2002-ben jelentős értékű felújítás volt, amelyet aktiváltunk. A felújítás 2 éve alatt az ügyvezetőnél közel 7 millió forint elszámolásra felvett előleg halmozódott fel (ami a könyvelésben követelésként szerepelt), amellyel végül az ügyvezető akként számolt el, hogy 2003 márciusában felújításról szóló, az elszámolási előleggel közel megegyező összegű készpénzes számlákat fogadott be. A társaság egyik tulajdonosa sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett. A számlákat a nyomozás során a rendőrség lefoglalta, annak könyvelése, áfatartamának levonásba helyezése akkor nem történt meg. A bírósági eljárás 2007 áprilisában lezárult. A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy az ügyvezető a rábízott pénzeszközöket jogtalanul eltulajdonította vagy sajátjaként rendelkezett volna vele. Ezért az ügyvezetőt jogerősen felmentette. A gazdasági esemény teljesítettnek minősül-e? 2007-ben megtörténhet-e a számlák befogadása, áfatartamának levonása? Milyen időponttal történjen az aktiválás? A bírósági iratokban lévő eredeti számlákról kért hiteles másolat megfelelő-e?
Részlet a válaszból: […]szólnak, azokat mikor végezték el? Ha - feltételezzük -, hogy a 2003 márciusában befogadott, a 2003. januárban-márciusban elvégzett felújítási, illetve a felújítás keretébe tartozó munkákról kerültek kiállításra, ezen munkák elvégzését akkor a felújításért felelős igazolta, illetve most - utólag - a számlázott munkák elvégzésének megtörténte igazolható, akkor a készpénzes számlákat 2003-ra - önellenőrzés keretében - a felújított eszköz értékét növelő tételként kell elszámolni az ügyvezetővel szembeni követelés csökkentésével. Az eszközértéket növelő felújítás elszámolása miatt változik 2003-tól a terv szerint elszámolt értékcsökkenési leírás összegében - legalább - az adózás előtti eredmény, csökken a társaságiadó-fizetési kötelezettség stb. önellenőrzéssel 2006-ig, helyesbítéssel 2007-ben. Ha nem felújításról szólnak a számlák, akkor is először azt kell megállapítani, hogy milyen gazdasági esemény történt, és annak megfelelően kell a gazdasági esemény megtörténtét - utólag - igazolni. Ha a készpénzes számlákhoz igazolt gazdasági esemény nem kapcsolódik, akkor az ügyvezetővel szembeni követelést mint elengedett követelést kell a rendkívüli ráfordítások között elszámolni, amelynek összegével az adózás előtti eredményt a társasági adó alapjának megállapítása során növelni kell. Az Áfa-tv. 36. §-a (1) bekezdésnek a) pontja alapján az adólevonási jog keletkezésének az időpontja a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás teljesítéséről kibocsátott számlában, egyszerűsített számlában a teljesítés időpontjaként feltüntetett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. szeptember 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3277
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: