Keresés eredménye

5 találat a megadott eltulajdonított eszközök tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Kiállított személygépkocsi eltulajdonítása
Kérdés: Az autókereskedő céghez a beszállítója egy nagy értékű, új személygépkocsit helyezett ki, mint "kiállítási többletautót". A számlázás ekkor még nem történt meg. A személygépkocsit - annak ellenére, hogy állandó őrzés alatt állt - ellopták. A lopást követően a beszállító az ellopott személygépkocsiról áfás számlát állított ki az autókereskedő részére. Helyesen járt el? (A kérdező több kérdést is feltett, azokra a válaszban utalunk, az ismétlések elkerülése érdekében.)
Részlet a válaszból: […]előbbiekből már következik a kérdésekre a válasz.A beszállító nem járt el helyesen, amikor a lopást követően számlát állított ki a gépkocsi értékesítéséről. (Nem lehet eladni azt a személygépkocsit, ami nincs!)A beszállító tulajdonát képező személygépkocsit lopták el, tehát a beszállítónak tényleges kára keletkezett (az ellopott személygépkocsi bekerülési értékét egyéb ráfordításként kell elszámolnia). A felelős őrzés szabályaira hivatkozva kérheti - maximum - ezen kára megtérítését az autókereskedőtől. Az okozott kár megtérítését azonban számlázni nem kell, arról elegendő - a különmegállapodásra hivatkozással - egy felszólító levél, a megtérítés összegével és határidejével.Kártalanításról konkrét kár esetében nem lehet beszélni.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. november 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5661
2. találat: Ellopott személygépkocsi kivezetése
Kérdés: Társas vállalkozás pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsiját 2009-ben ellopták. A rendőrségi jegyzőkönyvet felvették, az eljárás ismeretlen tettes ellen folyamatban van. A lízingbe adó számára a továbbiakban is fizetni kell a lízingdíjat, mivel az ügy még nem zárult le. A gépjárművet 2011 májusában vonták ki a forgalomból. A gépjármű eddig a tárgyi eszközök között szerepelt. Mi a szabályszerű könyvelés a fentiek alapján?
Részlet a válaszból: […]szerinti értékét terven felüli értékcsökkenésként kellett volna elszámolni [Szt. 53. §-a (1) bekezdésének b) pontja], a terven felüli értékcsökkenés egyéb ráfordításkénti elszámolása (T 8664 - K 148) után a könyvekből ki kellett volna vezetni (T 148, 149 - K 142), legkésőbb a 2009. évi könyvviteli zárást megelőzően. Mivel ezt - a kérdés szerint - azóta sem tették meg, 2011-ben önellenőrzés keretében a 2009. évet (ha a 2010-2011. években terv szerinti értékcsökkenési leírást elszámoltak, akkor a 2010. évet is) módosítani kell. A módosítás során változik az adott év adózás előtti eredménye, ezért a 2009-2010. év társaságiadó-bevallását is módosítani kell. A pénzügyi lízing keretében beszerzett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5296
3. találat: Betörésből származó kár elszámolása
Kérdés: Szja-tv. hatálya alá tartozó kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozó üzletében betörés történt. Az alkatrészek egy részét elvitték, melynek beszerzése lekönyvelésre került, az áfabevallásban is szerepelt. A vállalkozónak biztosítása nem volt. Az eltulajdonított anyagok beszerzési értéke könyvelendő-e, vagy az év végi leltár elkészítésénél kell figyelembe venni a kár összegét?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3035
Kapcsolódó tárgyszavak:
4. találat: Betörés során eltulajdonított eszközök
Kérdés: Egy társaság székhelyére betörtek, és 1 millió forint készpénzt, valamint tárgyi eszközöket (pl. videót) elloptak. A készpénz nem volt bezárva a páncélszekrénybe, a cégnek nem volt vagyonbiztosítása. Hogyan kell elszámolni a hiányzó készpénzt és tárgyi eszközöket? Keletkezik-e társaságiadó-alapot növelő tétel?
Részlet a válaszból: […]melléklet A) fejezet 5. pontja] nem a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősül a hiányzó eszköz (pl. a pénz) könyv szerinti értéke (immateriális jószág, tárgyi eszköz számított nyilvántartási értéke), ha egyértelműen megállapítható, hogy a hiány (különös tekintettel az eszköz fizikai jellemzőire, értékére, a tárolás körülményeire) megfelelő gondosság[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. április 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 647
Kapcsolódó tárgyszavak:
5. találat: Eltulajdonított eszköz elszámolása
Kérdés: A kft. korábban vásárolt személygépkocsijából 2001 januárjában kilopták az autórádiót. Hogyan kell ezt elszámolni? Milyen társaságiadó-vonzattal kell számolni?
Részlet a válaszból: […]feltétlenül szükségesek, nem lehet annak az eszköznek az értékében figyelembe venni, amelyre azt felszerelték. Ebből viszont az következik, hogy az ilyen eszközt különálló eszköznek kell minősíteni. A leírtak alapján a személygépkocsi bekerülési értéke nem tartalmazhatja az autórádió bekerülési értékét, az autórádiót a tárgyi eszközök között külön eszközként kellett állományba venni, ennek megfelelően az amortizációt is külön kellett meghatározni. Amennyiben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. február 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 37