Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott építési beruházás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Építési beruházás teljesítése

Kérdés: A Kbt. 135. §-ának február 1-jei módosítása sem teremt egyértelmű, tiszta helyzetet építési beruházás esetében a teljesítés és a számlázás tekintetében, mivel az egyes jogszabályok eltérő szabályozást tartalmaznak. A Ptk. 6:247. §-a szabályozza az átadás-átvétel folyamatát, amelynél adott esetben 30 napos eljárás is lehetséges azzal, hogy a (2) bekezdés szerint határidőben teljesít a vállalkozó, ha az átadás-átvétel a szerződésben előírt teljesítési határidőn belül megkezdődik. A határidőn belüli teljesítésről a teljesítésigazolás azonban csak az átadás-átvételi eljárás lezárását követően adható ki, mely adott esetben 30 nappal későbbi is lehet. A számlázás ez alapján történhet meg, melynek során a számlán a teljesítés dátuma akár 30 nappal korábbi lesz. Ez az Áfa-tv. 8 napos számlázási kötelezettségével ellentétes, így egy olyan jogszabályi ellentmondás áll fenn, amely áthidalására nem látjuk a megoldást. Kérem tájékoztatásukat, hogy építési beruházás esetén hogyan, milyen ütemezésben, határidőkkel zárulhat a teljesítés, hogy az valamennyi jogszabályi előírásnak megfeleljen. A gyakorlatban hogyan tudjuk az eltérő határidők között az összhangot megteremteni?
Részlet a válaszból: […]történik a számlázás.Az Áfa-tv. 163. §-a alapján az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb a teljesítésig, legfeljebb az attól számított észszerű időn belül köteles gondoskodni (8 napon belül). Nem szól arról, hogy mikor van a teljesítés!A Ptk. 6:122. - 6:136. §-ai a szerződés teljesítésével kapcsolatos előírásokat tartalmazzák. A vállalkozási szerződésre vonatkozó sajátos előírásokat a Ptk. 6:238. - 6:250. §-ai rögzítik. Ez utóbbiak között nincs szó magáról a teljesítésről, csak arról, amire a kérdező is utalt.A hivatkozott jogszabályi előírások alapján a véleményünk az, hogy a beruházó és a kivitelező közötti szerződésben kell rögzíteni a teljesítés feltételeit, a feltételek teljesülése megállapításának konkrét módszerét annak érdekében, hogy a teljesítés időpontja ne legyen vita tárgya. Ha a Ptk. szerint az átadás-átvétel folyamata meghosszabbítható, akkor a meghosszabbított eljárás lejáratának az időpontja lehet a teljesítés időpontja. Tényleges átadás/átvétel - szerintünk - addig nem lehet, amíg az átadás/átvételi eljárás nem fejeződött be. [Természetesen a tényleges átadás/átvétel időpontja nem feltétlenül esik egybe[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8426
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: