Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott erdész tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Hivatásos vadász "egyenruhája"

Kérdés: A vadászszövetség a vele munkaviszonyban álló vadászok részére évente munkaruha-juttatás címén 80 000 Ft-ot fizet. A kifizetés a keretnek megfelelő összegű, a munkáltató nevére kiállított áfás számla alapján történik. Az ily módon történő juttatást lehet-e adómentes természetbeni juttatásnak minősíteni? A leadott számlák áfatartalma levonható? A munkaruha-juttatásnak mi a helyes elszámolási módja? Lehet-e, kell-e az ily módon teljesített munkaruha-juttatást a kihordási idő függvényében a forgóeszközök, a tárgyi eszközök között nyilvántartani?
Részlet a válaszból: […]munkáltató által a munkavállaló magánszemélynek adott munkaruházati termék. A hivatásos vadász egyenruhája megfelel az Szja-tv. 1. számú melléklete 9.2. pont a) alpontjában foglaltaknak. A vadászszövetség azonban nem egyenruhát ad a hivatásos vadásznak, nem veszi meg az egyenruhát, hanem csak előre meghatározott összegben hozzájárul az egyenruha megvételéhez azzal, hogy a munkáltató nevére kiállított áfás számla alapján 80 ezer Ft költségtérítést fizet. A költségtérítés jellegén nem változtat az, hogy azt munkaruha-juttatás címén fizetik. Az így adott költségtérítést azonban az Szja-tv. 7. §-a (1) bekezdésének g) pontja alapján a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, tehát nem minősül a magánszemély bevételének. A munkaruha-juttatás címén fizetett összeget a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Tekintettel arra, hogy a szóban forgó egyenruhát nem a munkáltató vette meg, hanem a vadász, az előzetesen felszámított áfa nem vonható le, része a költségként elszámolandó összegnek.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. szeptember 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4717
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,