Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott eredeti állapot visszaállítása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Eredeti állapot helyreállítása

Kérdés: Az építőipari cég 2009-ben értékesített egy saját előállítású társasházi lakóingatlant, eladási ára 13 M Ft+20% áfa volt, előállítási költsége 10 982 E Ft+1587 E Ft telekérték. A vevő hibás teljesítés miatt 2011-ben pert indított, amelyet 2016-ban jogerősen megnyert, és a bíróság ítélete alapján a felek megállapodtak az eredeti állapot helyreállításában. A földhivatal az eredeti állapot helyreállítását bejegyezte. Hogyan kell ezt a számviteli nyilvántartásokban rögzíteni? Miként kell elszámolni az ügylet áfatartalmát és társasági adó hatását? Ha nem igényelhető vissza az áfa, hogyan kell a számviteli nyilvántartásokban elszámolni? Az elszámolásnak milyen hatása lesz a 2016. évi társasági adóra?
Részlet a válaszból: […]telek ráfordításként elszámolt összegével a telekértéket növelni kell, a vevővel szemben pedig kötelezettségként kell kimutatni a számlázott ellenértéket.Az előbbi bekezdés szerinti tételek könyvelése után a könyvekbe visszakerült lakóingatlan előállítási költségeit - mint a saját előállítású eszközök aktivált értékét - beruházásként kell elszámolni, mivel a rendeltetésszerű használatbavétel megtörtént (a vevő feltételezhetően a lakóingatlant használta), azt az épületek között a társasházi tulajdoni hányad bekerülési értékeként aktiválni kell. Az aktiválást követően pedig 2009-től minden évben terv szerinti értékcsökkenési leírást kell - ugyancsak önellenőrzés keretében - elszámolni. Amennyiben a visszakerült lakóingatlan piaci értéke kevesebb lenne, mint az aktivált bruttó értéke, csökkentve a terv szerinti értékcsökkenési leírásként elszámolt összeggel, akkor a különbözet összegében terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni.Mivel a lakóingatlant a visszakerülés után a kérdező cég hasznosítja (feltételezhetően), a beruházáskénti elszámolással egyidejűleg - az eredeti állapot időpontjában hatályos előírásoknak megfelelően - 20% mértékű áfát kell felszámítani, amelynek összegével a lakóingatlan bekerülési (bruttó) értékét kell növelni (T 161 - K 467).A társasági adó alapját a következő tételek módosítják:- 2009-ben az értékesítés eredménye (a kérdés alapján ez veszteség lesz) és az esetleg elszámolt terv szerinti értékcsökkenési leírás, mint az adózás előtti eredmény csökkenése;- 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben - évenként külön-külön - az elszámolt terv[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. június 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7011
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Ingatlanvásárlás esetén az eredeti állapot visszaállítása

Kérdés: Társaságunk 2007 januárjában ingatlant vásárolt egy olyan cégtől, amely igen nagy összeggel tartozott nekünk. A cég ezt követően felszámolás alá került, és a felszámoló megtámadta az adásvételi szerződést. A pert megnyerte, a bíróság visszaállította az eredeti állapotot 2008 májusában. A vételt követően az ingatlant aktiváltuk, és értékcsökkenést számoltunk el. Hogyan tudjuk ezt a könyvelésben rendezni 2008-ban?
Részlet a válaszból: […]átadás-átvétel időpontjára. Az eredeti állapotot visszaállítani csak 2008-ban lehet, nem önellenőrzés keretében, 2007-re történő elszámolással, hanem a 2008. évi visszaadás időpontjával lehet a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni. Ez esetben az Szt. 73. §-a (2) bekezdésének d) pontjában foglalt előírás szerint kell eljárni. Ezen előírás alapján az ingatlant értékesítő társaság képviseletében eljáró felszámolónak helyesbítő számlát (számlával egy tekintet alá eső okiratot) kell kiállítania az ingatlan visszavételkori piaci értékéről, legfeljebb az eredeti eladási árról. E helyesbítő számla alapján a kérdező társaságnál csökkenteni kell az ingatlan bekerülési értékét (T 16 - K 12 és T 455 - K 16). Amennyiben a helyesbítő számla könyvelése után az ingatlan bruttó értéke eltér a nullától (mert a visszavételi érték kevesebb, mint az eredeti eladási ár), akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4082
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,