Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott értékcsökkenési leírás mértéke tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Értékcsökkenési leírás

Kérdés: A Tao-tv. 1. mellékletének 9. pontja szerint a korábban még használatba nem vett tárgyi eszközök beszerzése esetén, amennyiben az a 2. melléklet szerint 14,5%-os leírási kulcsba tartozna, érvényesíthető az 50%-os leírási kulcs is. Ez jelentheti-e, hogy egy 3 millió forint beszerzési értékű gázkazán a társasági adóban 7 év helyett 2 év alatt írható le?
Részlet a válaszból: […]szerint az adózó az értékcsökkentési leírást az immateriális jószág, a tárgyi eszköz üzembe helyezése napjától (ideértve jogutód esetén a jogelődtől a vagyonmérleg szerint átvett, a jogelőd által már üzembe helyezett eszköznél az átalakulás napját követő napot is) az állományból való kivezetése (ideértve a forgóeszközök közé való átsorolást, valamint az adózó megszűnését is) napjáig számolja el. Az értékcsökkenési leírást azon napokra arányosan kell meghatározni, amely napokon az eszköz állományban volt. Például ha a naptári évvel azonos adóévű adózó a kazánt 2013. június 1-jén helyezte üzembe, akkor 2013-ban a 3 millió forint bekerülési érték[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5934

2. találat: 50 százalékos értékcsökkenési leírás

Kérdés: A Tao-tv. 1. sz. mellékletének 9. pontja szerint a 2003-ban vagy azt követően beszerzett, korábban még használatba nem vett, 33, illetve 14,5%-os kulcs alá tartozó eszközök esetében 50%-os értékcsökkenés érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy 2005-ben a 2003-ban beszerzett eszközök adótörvény szerinti értékcsökkenése megváltoztatható?
Részlet a válaszból: […]alapján értékcsökkenési leírást még egyáltalán nem számoltak el. A kérdésben hivatkozott előírás tehát a 2003-ban beszerzett eszközöknél csak akkor alkalmazható 2005-ben, ha ezen eszközök 2004. december 31-én még a beruházási számlán vannak, azokat rendeltetésszerűen 2005-ben vették használatba, amortizációjának elszámolását 2005-ben kezdték meg. Amennyiben az adott eszközt 2003-ban rendeltetésszerűen használatba[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. január 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2465