Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott értékelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Devizás követelések, kötelezettségek értékelése év közben

Kérdés: Társaságunk a devizás követeléseit és kötelezettségeit az árfolyam-különbözet miatt, folyamatosan, minden hónap végén átértékeli (a számviteli politika tartalmazza). Ennek során az előző havi átértékelés visszavonására kerül sor egy technikai számla segítségével, és az adott hónap átértékelését könyveljük le. Ezután ennek egyenlegét átvezetjük a 97. vagy a 87. számlacsoportba, annak megfelelően, hogy nyereség vagy veszteség. Év végén viszont a jövedelemminimum számításánál a 97. számlacsoportot is figyelembe kell venni, így ott halmozódás van a 12 hónap alatt. Év végén a 87. és a 97. számlacsoportot összevezetjük, és az egyenleget vesszük figyelembe. Helyesen járunk el?
Részlet a válaszból: […]természetesen teljeskörűen. Nemcsak a devizás követeléseket, kötelezettségeket értékeli az árfolyamváltozása miatt, hanem minősíti is a vevőket, értékvesztést, terven felüli értékcsökkenést számol el, céltartalékot képez, és év közben is elvégzi az év végi zárlati munkákat, a mérleget leltárral támasztja alá stb. A leírtakból következik, hogy a devizás követelések, kötelezettségek árfolyamváltozása év közbeni hatásának a havonkénti megállapítása csak a könyvvitelen kívül történhet, annak az adatait a főkönyvi számlákon könyvelni nem lehet. Ha viszont - az előbbiekben leírtak ellenére - a devizás követeléseket, kötelezettségeket havonta értékelték az Szt. 60. §-ában foglaltak figyelembevételével, akkor az árfolyamváltozás hatását a tárgyhónapot követő hónap első napjával meg kell szüntetni, sztornírozni kell. Ezzel elkerülhető, hogy akár a 87., akár a 97. számlacsoportban halmozódás legyen. Az Szt. 85. §-a (5) bekezdésének előírásából egyértelműen következik, hogy a konkrét gazdasági eseményhez kapcsolódó árfolyamnyereséget más gazdasági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4034

2. találat: Értékcsökkenés elszámolása az adótörvény szerint

Kérdés: Tárgyi eszközöket lehet-e az adótörvény szerint értékelni, ha a számviteli politika értékelési elveiben ezt rögzítem?
Részlet a válaszból: […]52. §-ában foglaltak szerint kell az évenként elszámolandó értékcsökkenés összegét meghatározni. Ehhez viszont meg kell határozni a hasznos élettartamot
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. április 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 117
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,